„Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji“; Zagorec: Usudite se sanjati i ostvariti svoje snove!

VV | 12.9.2022. u 16:15h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije, u Županijskoj palači održana je Konferencija „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji“. Po prvi puta na jednom mjestu 80-tak žena (saborskih zastupnica, obrtnica, poduzetnica, vlasnica OPG-ova, ravnateljica, direktorica i drugih) nizom tematskih panela, inspirativnim pričama, imalo je samo jednu poruku: „Imamo vam što za reći i pokazati!“. Konferenciju je uz Varaždinsku županiju organizirala i sama incijatorica Marijana Sopek, direktorica tvrtke LALS MEDIA d.o.o i  vlasnica portala Sjever.hr koja je zahvalivši na velikom odazivu naglasila kako je konferencija osmišljena s ciljem osnaživanja i povezivanja žena poduzetnica te pomaganjem starijih i iskusnijih poduzetnica onim mlađima koje tek planiraju zakoračiti u taj svijet.

- Iako živimo i radimo u, još uvijek, muškom svijetu, sve je veći broj žena koje su spremne preuzeti inicijativu u poduzetništvu. Ono što je potrebno da stalno i beskompromisno jačamo svijest o ženama u poduzetništvu, da nađemo rješenja koja su potrebna kako bi žene sve više ulazile u poduzetništvo. Prvenstveno se to odnosi na usklađivanje profesionalne karijere i obiteljskih obveza. Stoga se nadam kako će nam ova Konferencija dati vjetar u leđa kako bi žene samopouzdanije, samosvjesnije i sigurnije u sebe nastavile koračati putem kojeg su odabrale - poručila je inicijatorica Marijana Sopek.

Konferenciju je podržao i varaždinski gradonačelnik dr.sc Neven Bosilj koji je istaknuo kako biti poduzetnik u današnjem društvu nije lak zadatak i uvijek nosi određen rizik, a ženama je to još teže u ovom, još uvijek patrijarhalnom društvu.

Prema istraživanjima, u Europi je 52 posto žena, dakle više nego muškaraca, a žene poduzetnice predstavljaju tek trećinu samozaposlenih u Europskoj uniji. Većinom su na upravljačkim pozicijama muškarci. No, veseli me reći da su u Gradu Varaždinu od pet pročelnika, četiri žene, a isto tako su u našim javnim ustanovama i tvrtkama na direktorskim pozicijama većinom žene. Vjerujem da će današnja konferencija koja okuplja impozantan broj sudionica, iznjedriti određene zaključke koje će i Grad Varaždin prihvatiti te ih pokušati implementirati u svoj proračun s ciljem da našim sugrađankama olakšamo ulazak i opstanak u poduzetničkim vodama - rekao je Bosilj najavljujući posebnu liniju subvencioniranja za žene poduzetnice u idućoj godini u Gradu Varaždinu.

Govoreći o poduzetništvu u Varaždinskoj županiji župan Stričak naglasio je kako je svaka treća žena u županiji vlasnica ili trgovačkog društva, ili obrta, ili OPG-a.

- Glavni cilj današnjeg susreta je da žene popričaju, razmijene iskustva i da se ohrabre u svojim poduzetničkim vodama, a isto tako i na rukovodećim pozicijama. Varaždinska županija tijekom godine raspisuje niz natječaja za naše OPG-ove, obrtnike, poduzetnike. Tako smo u srpnju ove godine potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji sa HBOR-om, a vezan je za provedbu programa „HBOR – subvencija kredita“  gdje je jedna od programa kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika - napomenuo je župan Stričak te pobrojalo kako Varaždinska županija ima 8 upravnih odjela i Službu za unutarnju reviziju, koji vode 4 pročelnice i 5 pročelnika, dok u Županijskoj skupštini, od 37 članova, 11 je žena.

Jedna od panelistica Maja Košić, vlasnica OPG-a Košić sudionike je upoznala sa svojim putem uspjeha.

- Poljoprivredna grana oduzima jako puno vremena – ranog ustajanja i kasnog odmora te konstantnog balansiranja između poslovnih i obiteljskih obveza. Žrtvovano je puno slobodnog vremena. Jako je teško u današnje vrijeme biti poljoprivrednik, ali stalnim inovacijama, pristupačnosti kupcima, balansiranju između omjera cijene i kvalitete, nekako opstajemo - rekla je Košić.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec na kraju Konferencije zahvalila se sudionicima uz poruku da se usude sanjati i ostvariti svoje snove.

- Svaka od nas ima svoju priču, izazove s kojima se svakodnevno suočava i nosi. Smatram da se ne moramo dijeliti na muško i žensko ili se smatrati manje vrijednima jer smo žene. Moramo vjerovati u sebe, držati se zajedno. Potaknuta ovom konferencijom najavljujem kako nam je namjera  osnovati Poduzetničku klub u Varaždinskoj županiji u cilju umrežavanja i podrške jedna drugoj, tako da za par godina više ne govorimo o muškom i ženskom poduzetništvu, već samo o uspješnom poduzetništvu - zaključila je zamjenica Zagorec.

Konferenciji su, između ostalog, podržali i saborske zastupnice Nadica Dreven Budinski i Barbara Antolić Vupora, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin prof.dr.sc. Nina Begićević Ređep, te predstavnici HGK- Županijske komore Varaždin i Obrtniče komore Varaždinske županije kao suorganizatori Konferencije.