Ministar financija Zdravko Marić dao ostavku Foto: Ministarstvo financija

Ministar financija Zdravko Marić dao ostavku

vv | 5.7.2022. u 22:54h | Objavljeno u Aktualno

Ministar Zdravko Marić na vlastiti zahtjev odlazi iz Vlade.

O svemu je već obavijestio premijera Andreja Plenkovića. Informacija bi trebala biti objavljena sutra nakon sastanka užeg kabineta vlade, prenosi Index.

HRT doznaje da će novi ministar financija bitI Marko Primorac.  

Ministar bio od 2016i

Marić je rođen 3. veljače 1977. u Slavonskom Brodu. U mandatu ministra Ivana Šukera obnašao je dužnost državnog tajnika u ministarstvu financija. 2000. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, 2004. godine magistrirao i doktorirao 2008.

Ministar financija u vladi je još od 2016. godine, a prije toga je od 2012. do 2016. radio u Agrokoru kao izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala. Upravo je zbog njegove karijere u Agrokoru oporba u travnju 2017. pokrenula postupak izglasavanja nepovjerenja.

65191551-34d9-4c32-892b-ec5f11a08894.jpg

27. travnja 2017. se na sjednici vlade glasalo o povjerenju Mariću, a tri mostova ministra - Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Slaven Dobrović - glasali su protiv Marića. Nakon toga je premijer Plenković donio odluku o razrješenju te trojice ministara.

4. svibnja je preživio i glasanje o nepovjerenju i u saboru. Od 2019. je potpredsjednik vlade.

Oglasila se Vlada

Stigla je i prva reakcija iz Vlade.

"Točno je da Zdravko Marić na vlastitu inicijativu odlazi s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra financija. Predsjednik Vlade izvijestit će o odlasku Marića članove Vlade sutra na užem kabinetu (9h) i članove parlamentarne većine (12h).

Zahvalni smo mu na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina. Vlada će nastaviti kao i dosad raditi na rješavanju svih izazova s kojima smo u krizi suočeni, štiteći hrvatske građane i gospodarstvo.

Već sutra predsjednik Vlade parlamentarnoj većini predstavit će Marka Primorca kao kandidata za novog ministra financija, a zastupnicima u Hrvatskom saboru već tijekom idućeg tjedna. Marko Primorac (1984.) profesor je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, čije je područje ekpertize upravljanje financijama u javnom sektoru, porezna politika i fiskalna decentralizacija", objavili su.