ZBRINJAVANJE OTPADA Energana, a ne spalionica je moguće rješenje za otpad

| 27.12.2021. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Izjava varaždinskoga gradonačelnika Nevena Bosilja, koji je spalionicu spomenuo kao jednu od opcija u riješavanju pitanja otpada na području Grada Varaždina, izazvala je nevjericu u dijelu javnosti, kao i kritiku oporbe.

- Nikome u Hrvatskoj nije palo na pamet da gradi spalionicu za bale. Ne može se to raditi za mješani komunalni otpad, možda može negdje vani, ali u Hrvatskoj ne možete. Stoga ću tražiti opoziv gradonačelnika Nevena Bosilja, najavio je Ivan Čehok nakon sjednice Gradskog vijeća, dodajući da je nevjerojatno da su uz zagovaratelja spalionice stali HDZ, Budmo grad i Reformisti.

Život s balama

No, dobiva li Varaždin spalionicu ili je ipak nešto drugo posrijedi?

- Osobno sam zagovornik koncepta “nula otpada ili bezdeponijskog koncepta”, koji je temeljen na ekološki najkvalitetnijoj, ali teško ostvarivoj osnovi. Naime, rješenje problema otpada izbjegavanjem produkcije, recikliranjem i kompostiranjem bez termičke obrade, nažalost, teško su ostvarivi na globalnoj razini, a mi koji smo suočeni sa “životom u balama” više od sedamnaest godina, moramo tražiti najbolje, najbrže, ali i najpovoljnije rješenje gospodarenja otpadom - objasnio nam je Bosilj.

Pročitajte više u novom broju Varaždinskih vijesti...