Zbog zaokruživanja cijena poskupio parking i u Varaždinu, i to za pet posto

MGA | 3.1.2023. u 12:45h | Objavljeno u Aktualno

Prvog dana nove godine mnogi su Varaždinci bili iznenađeni cijenama parkiranja izraženim u eurima.

Udruzi za zaštitu prava potrošača "Varaždinskih potrošač" javili su se s upitom, je li zakonski opravdana nova cijena u eurima koja je za pet posto veća od stare cijene u kunama. Prema fiksnom tečaju konverzije, prijašnjih pet kuna za parkiranje trebalo je iznositi 66 centa, ali je ta cijena zaokružena na 70 centa, što je povećanje parkinga za 27 lipa tj. za 5%.

Udruga "Varaždinski potrošač" za objašnjenje se obratila tvrtci Best in Parking, koja ima koncesiju za upravljanje javnim parkingom na prostoru Grada Varaždina pod naplatom te Ministarstvu financija. Iz Ministarstva su dobili odgovor u vidu dopisa koji je to ministarstvo poslalo jedinicama lokalne i regionalne samouprave još sredinom studenog prošle godine.

Naime, Zakon o uvođenju eura podrazumijeva i neke iznimke vezano za pravila o preračunavanju i zaokruživanju cijena prema utvrđenom, fiksnom tečaju s pet decimala od 7,53450 kuna za 1 euro. Trgovačka društva koja se bave održavanjem javnih parkirališta s naplatom obratila su se još prošle godine Ministarstvu financija s potencijalnim problemom vezano za konverziju u eure ističući da automati za naplatu parkiranja neće moći prihvatiti kovanice od 1, 2 i 5 centa zbog niske mase.

U svom se dopisu Ministarstvo prema JLS-ovima očitovalo da u tom slučaju trebaju donijeti podzakonske akte tj. odluke prema kojima će se konverzija iz kune u eure obaviti prema pravilu zaokruživanja na dvije decimale, pri čemu se druga decimala pretvara u nulu. U slučaju da je, prilikom preračunavanja u eure, druga decimala manja od pet, prva decimala ostaje nepromijenjena, a ako je druga decimala jednaka ili veća od pet, prva se decimala povećava za jedan.

S obzirom da 5 kuna pretvoreno u eure prema fiksnom tečaju na dvije decimale iznosi 0,66, a druga decimala je veća od pet, to se zaokružuje na 0,70. No negdje bi se cijena parkinga trebala i smanjiti. Primjerice, ako je cijena parkiranja 7 kuna to je u eurima 0,92 centa, a s obzirom da je druga decimala manja od pet, to bi se trebalo zaokružiti na 0,90 eura.

Označeno u