GP Dubrava Križovljanska Foto: Krešimir Đurić/VV arhiva

Zbog uvođenja dodatnih provjera, od petka moguće gužve na granici

M.P./Varaždinske vijesti | 6.4.2017. u 16:23h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Od petka, 7. travnja, policija će na granici provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka. Naime, iz MUP-a obavještavaju da u petak na snagu stupaju izmjene odredbe članka 8. Zakonika o schengenskim granicama koje se odnose na provedbu granične kontrole.

- U skladu s time, Republika Hrvatska ima obvezu na svim graničnim prijelazima, na unutarnjoj (prema Republici Sloveniji i Mađarskoj) i vanjskoj granici (svi ostali granični prijelazi), provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka. Službenici granične policije će prilikom obavljanja granične kontrole putnika kako za vrijeme ulaska, tako i za vrijeme izlaska s područja EU, provoditi sustavnu provjeru svih putnika kroz dvije baze podataka: nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a i Interpolovu bazu podataka - navode iz MUP-a.

Do sada se, podsjećaju, nisu radile sustavne provjere osoba koje uživaju pravo slobode kretanja u skladu s pravom EU tako da navedena izmjena znači da će se od toga datuma sustavno provjeravati i te kategorije osoba.

- Za očekivati je da će putnici morati duže čekati na provedbu granične kontrole. Ostvarena je suradnja na operativnoj razini sa slovenskom i mađarskom policijom te su poduzete određene mjere i radnje za operacionalizaciju i povećanje protočnosti prometa. Hrvatska granična policija će poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi iskoristila sve postojeće kapacitete, u smislu ljudstva i tehnike, kako bi se vrijeme čekanja na provedbu granične kontrole svelo na najmanju moguću mjeru na svim graničnim prijelazima, posebno u kritična vremena vikenda i praznika - dodaju.