Zbog snimke i objave razgovora s odvjetnikom - sedam mjeseci zatvora!? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zbog snimke i objave razgovora s odvjetnikom - sedam mjeseci zatvora!?

VV | 6.2.2023. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Protiv glavnog i odgovornog urednika Varaždinski vijesti Ivice Kruhoberca, nakon lanjske odgode zbog bolesti, počeo je na varaždinskom Općinskom sudu kazneni postupak zbog kaznenog djela protiv privatnosti — neovlaštenim zvučnim snimanjem i prisluškivanjem.

Krešo Barlek, zamjenik općinske državne odvjetnice, podigao je optužnicu protiv Kruhoberca jer je 19. listopada 2018. mobilnim telefonom neovlašteno snimio razgovor, odnosno poziv odvjetnika Draška Šoća, nakon čega je sadržaj razgovora, u svojstvu novinara i glavnog i odgovornog urednika Varaždinskih vijesti, objavio u članku “Naša posla: Počeo postupak u kojem Varaždinske vijesti radi naknade štete tuži Renata Sabati, bivša voditeljica financija u Općini Sračinec” 9. srpnja 2019. godine te ga ujedno koristio kao dokaz u više sudskih postupaka pokrenutih na Općinskom sudu u Varaždinu.

Temeljem čl. 540. st. 1. Zakona o kaznenom postupku zamjenik općinske državne odvjetnice tražio je da sud na osnovi čl. 941. Zakona o kaznenom postupku izda kazneni nalog kojim se Kruhoberca proglašava krivim te mu se na temelju istog propisa izrekne kazna zatvora od pet mjeseci, s time da se na temelju čl. 56. Kaznenog zakona primjeni uvjetna osuda, tako da se izrečena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko okrivljenik u vremenu provjeravanja od jedne godine po pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo, kao i da se od okrivljenika oduzme snimka kojom je kazneno djelo počinjeno te da okrivljenik podmiri trošak kaznenog postupka.

Ali to nije sve. Naime, ukoliko se sud ili okrivljenik ne složi s ovim, zamjenik općinske državne odvjetnice traži veću kaznu...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...