Zbog nastavka kapitalnih projektanta, Međimurska županija uzima kredit od 25 milijuna kuna

vv | 15.7.2020. u 11:42h | Objavljeno u Aktualno

Da se ne bi zaustavljali kapitalni projekti, za koje sredstva ne pristižu planiranom dinamikom uslijed korona krize i ostalog, Međimurska županija kreditno će se zadužiti. Odluka o tome trebala je biti donijeta još prije parlamentarnih izbora, ali je sjednica Županijske skupštine odgođena za danas kada su se vijećnici okupili u prostorijama TIC-a zbog pridržavanja protuepidemijskih mjera.

- Glavnina točaka sjednice vezana za rad županijskih tvrtki  i ustanova, koje su i ove godine – u okviru mogućnosti -  uspješno poslovale i dobro poslovale, unatoč svim izazovima uslijed korone i ostalog. Dobra potvrda toga je upravo centar u kojem se nalazimo. Stoga očekujem konstruktivnu raspravu u cilju nastavka razvojnih projekata, rekao je uoči sjednice međimurski župan Matija Posavec.

Kako je posebno ukazao, Međimurska županija trenutno provodi 25 kapitalnih projektanta teških 227 milijuna kuna, koji su pred završetkom.

-Od tog iznosa, bespovratan je 171 milijun kuna, dok je Međimurska županija u svom izvornom proračunu morala osigurati 55 milijuna kuna, što smo uspjeli lani i ove godine, kada smo zbog aktualne situacije išli sa snažnim mjerama prema nezaposlenima, studentima i poljoprivrednicima i to se nastavlja. Međutim, ministarstva i agencije, preko kojih dolaze bespovratna sredstva, trenutno nam duguju više od 29 milijuna kuna, od čega bi trebali nešto dobiti veću u kolovozu, a onda u rujnu i listopadu.  Stoga sada možemo samo zaustaviti kapitalne  investicije ili ih nastaviti te premostiti kašnjenje isplata bespovratnog novca uz  kratkoročno zaduženje po povoljnim uvjetima, kakvi su danas kada su kamate 0,89 posto, ukazao je župan Posavec te naglasio da će kredit biti vraćen do 31. travnja iduće godine.

Budući da su izvješća o radu  županijskih tvrtki  i ustanova već bila na odborima, predsjednik Skupštine Mladen Novak rekao je da ne očekuje duge rasprave o njima, kao ni oko kratkoročnog zaduženja Međimurske županije za 25 milijuna kuna.  

- Nema razloga da danas ne donesemo odluku koja će biti na korist Međimurske županije i svih projekata, poručio je Novak.

Clipboard_Image_2.jpg