Zbog medijskih napisa, ništa od naselja umirovljenika u Biškupcu?

| 11.11.2019. u 17:46h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nisu dobre prve reakcije u vezi javnog natječaja Grada Varaždina za iskazivanje interesa za izgradnju umirovljeničkog naselja. Jedan od potencijalnih investitora, naime, odustao je od dostave pisma namjere, i to samo zbog načina na koji su o ovoj poslovnoj zamisli izvještavale Varaždinske vijesti i Jutarnji list!? Ako je uistinu tako, kako nam je rekao varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, je li to i opravdano

Potencijalnom investitoru, koji je htio do 20. studenog dostaviti idejno rješenje planiranog budućeg umirovljeničkog naselja te prijedlog načina reguliranja međusobnih odnosa između njega i Grada Varaždina, zasmetala je naslovnica Varaždinskih vijesti, točnije naslov „Umirovljenici će uživati na sajmu!?“. Zašto, nije jasno jer je nedvojbeno da je Grad Varaždin ponudio za umirovljeničko naselje svoju parcelu u Biškupcu od 37.119 kvadrata na kojoj se četvrtkom održava sajam, a manjim dijelom građani imaju svoje urbane vrtove.

Umjesto sajmišta i urbanih vrtova, gradska vlast na prostoru biškupečkog sajmišta vidi „umirovljeničko naselje s popratnim sadržajima koji bi jamčili kvalitetu života stanovnika naselja – mjesto za stanovanje, liječničku i medicinsku skrb, usluge fizioterapije, sportske rekreacije, trgovinu, ugostiteljsku ponudu itd.“ Naravno da je sve to puno atraktivnije od postojećih sadržaja, ali svakako je iznenađujuće jer je, ako ništa drugo, potpuno nepoznato što bi bilo sa sajmom, odnosno vrtovima, ukoliko bi se s potencijalnim investitorom postigao dogovor za sudjelovanje u „planiranju, razvoju i realizaciji izgradnje umirovljeničkog naselja, koje bi zadovoljilo sve potrebe i interese starije populacije, kao i osoba s posebnim potrebama kojima je potrebna njega i skrb“.

Baš kao i naslovnica Varaždinskih vijesti, ni članak u Jutarnjem listu naslovljen „Hrvatska Florida: Je li raj za penzionere fantomski projekt za podizanje cijena bezvrijednih okolnih parcela?“ nije dobro „sjeo“, budući da se u njemu cijeli projekt naselja promatra u svjetlu mogućih privatnih, a ne (samo) javnih interesa.

- Plemenitost varaždinskog vodstva u brizi za umirovljenike, kažu upućeniji u gradske odnose i zemljišne knjige, pada na devet kilometara plitvičke šetnice. Naime, činjenica da su mnoga zemljišta uz Plitvicu u vlasništvu varaždinskog poduzetnika Davora Patafte, njegova oca Zdenka ili tvrtki povezanih s njima, pogurala je u drugi plan ideju o dostojanstvenom starenju. Motivi za izbor lokacije, tvrde upućeni, mogli bi biti malo drugačiji - podići vrijednost inače bezvrijednog zemljišta uz Plitvicu“, navodi se u Jutarnjem listu.

                     Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...