Zbog koronakrize u fokusu ponovno i potreba izgradnje nove grobne kuće na varaždinskom groblju

MGA/VV | 8.4.2020. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan daje punu podršku projektu nove grobne kuće na varaždinskom groblju i najavljuje sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na tu temu.

Početkom prošle godine direktor društva Parkovi d.d. Alen Runac i voditeljica komercijalnih i općih poslova Jelena Sekelj upoznali su hrvatske europarlamentarce te predstavnike Europske komisije s problematikom financiranja izgradnje nove grobne kuće na varaždinskom groblju. Od tada pa do danas poduzeto je nekoliko konkretnih koraka u cilju da se obnova i unapređenje infrastrukture groblja uvrsti u slijedeći ciklus financiranja iz fondova Europske unije. Parkovi i predsjednik Gradskog vijeća aktualiziraju pitanje nove grobne kuće na varaždinskom groblju.

– Kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina dajem punu potporu ovom projektu, te ćemo u narednim tjednima, sukladno razvoju epidemiološke situacije, organizirati sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova na temu financiranja obnove odnosno izgradnje nove grobne kuće na varaždinskom groblju. Smatram da je pogotovo u ovo vrijeme razvidno kako postojeća mrtvačnica na našem groblju ne ispunjava osnovne minimalne uvjete ni u pogledu prostora, ni u pogledu osnovnih higijenskih uvjeta – istaknuo je Habijan.

– Varaždinsko groblje kao zaštićeni spomenik prirode – spomenik vrtne arhitekture zaslužuje našu posebnu pažnju i zato kao predsjednik Gradskog vijeća dajem punu podršku ovoj inicijativi. Ponavljam, nažalost u ovoj situaciji vidimo da su neke stvari u našem gradu dugo godina zapostavljene, a od izuzetne su važnosti za sve naše stanovnike – dodao je predsjednik Gradskog vijeća Varaždina.

Iz Parkova od 2019. godine upozoravaju da je potrebno pronaći način financiranja varaždinske grobne kuće, od konferencija u Bruxellesu do sastanaka na razini komunalnog sektora, posebno održavanja groblja. Jedna od aktivnosti u tom smjeru je trebala biti tematska sjednica u Hrvatskom saboru na temu „Dostizanje EU standarda pri obnovi, kulturnoj i turističkoj valorizaciji grobalja“ u organizaciji Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

– Nažalost, aktualna situacija s koronavirusom privremeno je zaustavila aktivnosti Parkova, no isto tako na vidjelo je stavila sve probleme postojeće infrastrukture na groblju, a na koje Parkovi cijelo vrijeme upozoravaju. Naime, postojeća mrtvačnica sagrađena je 1840. godine, zaštićeni je spomenik kulture i površine je 177 m 2. Dugogodišnjim korištenjem dovedena u kritično stanje upotrebljivosti. Nema adekvatnog prostora za pripremu i opremanje pokojnika, nema primjerene prostore za obitelji pokojnika i svećenika za ceremonijal sahrane, nema primjerene prostore za pripremu mrtvonosaca, nema sanitarni čvor. Ima 4 odarnice, skučene i neprimjerene za dostojno opraštanje od pokojnika. Prostora za novu veću hladnjaču u postojećem objektu nema – pojasnila je Jelena Sekelj iz Parkova.

Svjesni ozbiljnosti situacije i nadolazeće prijetnje od epidemije koronavirusa i u Europi, Parkovi su još u siječnju započeli s pripremama. Prvi u Hrvatskoj imali su pripremljene protokole za postupanje za sve situacije, a nabavili su i osobna zaštitna sredstva za radnike, posebno one koji rade na prijevozu pokojnika koji su najkritičniji.

– Skučeni prostori odarnica i sam ceremonijal sahrane odmah su identificirani kao mjesta najvećeg rizika za širenje koronavirusa te su Parkovi, i prije zabrane koja je došla od stožera, apelirali na ljude da se suzdrže od dolazaka na sahrane, ako nisu najuža obitelj – izjavila je Sekelj.
Postavlja se i pitanje mogu li Parkovi odgovoriti na najgori scenarij, kakav gledamo u zemljama u okruženju. Parkovi su spremni odgovoriti na veći broj preminulih, što se protokola, organizacije radnika i vozila tiče. Međutim, varaždinska mrtvačnica, koja je bila neadekvatna i prije epidemije, definitivno ne može primiti povećani broj sahrana.