Zbog koronakrize u fokusu ponovno i potreba izgradnje nove grobne kuće na varaždinskom groblju

MGA/VV | 8.4.2020. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan daje punu podršku projektu nove grobne kuće na varaždinskom groblju i najavljuje sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na tu temu.

Početkom prošle godine direktor društva Parkovi d.d. Alen Runac i voditeljica komercijalnih i općih poslova Jelena Sekelj upoznali su hrvatske europarlamentarce te predstavnike Europske komisije s problematikom financiranja izgradnje nove grobne kuće na varaždinskom groblju. Od tada pa do danas poduzeto je nekoliko konkretnih koraka u cilju da se obnova i unapređenje infrastrukture groblja uvrsti u slijedeći ciklus financiranja iz fondova Europske unije. Parkovi i predsjednik Gradskog vijeća aktualiziraju pitanje nove grobne kuće na varaždinskom groblju.

– Kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina dajem punu potporu ovom projektu, te ćemo u narednim tjednima, sukladno razvoju epidemiološke situacije, organizirati sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova na temu financiranja obnove odnosno izgradnje nove grobne kuće na varaždinskom groblju. Smatram da je pogotovo u ovo vrijeme razvidno kako postojeća mrtvačnica na našem groblju ne ispunjava osnovne minimalne uvjete ni u pogledu prostora, ni u pogledu osnovnih higijenskih uvjeta – istaknuo je Habijan.

– Varaždinsko groblje kao zaštićeni spomenik prirode – spomenik vrtne arhitekture zaslužuje našu posebnu pažnju i zato kao predsjednik Gradskog vijeća dajem punu podršku ovoj inicijativi. Ponavljam, nažalost u ovoj situaciji vidimo da su neke stvari u našem gradu dugo godina zapostavljene, a od izuzetne su važnosti za sve naše stanovnike – dodao je predsjednik Gradskog vijeća Varaždina.

Iz Parkova od 2019. godine upozoravaju da je potrebno pronaći način financiranja varaždinske grobne kuće, od konferencija u Bruxellesu do sastanaka na razini komunalnog sektora, posebno održavanja groblja. Jedna od aktivnosti u tom smjeru je trebala biti tematska sjednica u Hrvatskom saboru na temu „Dostizanje EU standarda pri obnovi, kulturnoj i turističkoj valorizaciji grobalja“ u organizaciji Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

– Nažalost, aktualna situacija s koronavirusom privremeno je zaustavila aktivnosti Parkova, no isto tako na vidjelo je stavila sve probleme postojeće infrastrukture na groblju, a na koje Parkovi cijelo vrijeme upozoravaju. Naime, postojeća mrtvačnica sagrađena je 1840. godine, zaštićeni je spomenik kulture i površine je 177 m 2. Dugogodišnjim korištenjem dovedena u kritično stanje upotrebljivosti. Nema adekvatnog prostora za pripremu i opremanje pokojnika, nema primjerene prostore za obitelji pokojnika i svećenika za ceremonijal sahrane, nema primjerene prostore za pripremu mrtvonosaca, nema sanitarni čvor. Ima 4 odarnice, skučene i neprimjerene za dostojno opraštanje od pokojnika. Prostora za novu veću hladnjaču u postojećem objektu nema – pojasnila je Jelena Sekelj iz Parkova.

Svjesni ozbiljnosti situacije i nadolazeće prijetnje od epidemije koronavirusa i u Europi, Parkovi su još u siječnju započeli s pripremama. Prvi u Hrvatskoj imali su pripremljene protokole za postupanje za sve situacije, a nabavili su i osobna zaštitna sredstva za radnike, posebno one koji rade na prijevozu pokojnika koji su najkritičniji.

– Skučeni prostori odarnica i sam ceremonijal sahrane odmah su identificirani kao mjesta najvećeg rizika za širenje koronavirusa te su Parkovi, i prije zabrane koja je došla od stožera, apelirali na ljude da se suzdrže od dolazaka na sahrane, ako nisu najuža obitelj – izjavila je Sekelj.
Postavlja se i pitanje mogu li Parkovi odgovoriti na najgori scenarij, kakav gledamo u zemljama u okruženju. Parkovi su spremni odgovoriti na veći broj preminulih, što se protokola, organizacije radnika i vozila tiče. Međutim, varaždinska mrtvačnica, koja je bila neadekvatna i prije epidemije, definitivno ne može primiti povećani broj sahrana.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci