Zbog korona virusa dolazak u Varaždin otkazale brojne grupe iz Južne Koreje, ali i Talijani

| 2.3.2020. u 19:05h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Širenje zaraze korona virusom sve više uzima danak i u hrvatskom gospodarstvu, prvenstveno u turizmu. Ključni akteri u hrvatskom turizmu kažu da se štete već osjećaju, a gubitke već zbrajaju i varaždinski hotelijeri. U najvećem varaždinskom hotelu kažu da osjećaju posljedice sitaucije s širenjem korona virusom i to znatno jer su im grupe turista iz Južne Koreje otkazale sve dolaske u ožujku, a toga nije bilo malo. Gosti iz Južne Koreje prošle su godine u pojedinim mjesecima bili među najčešćim gostima. I ove ih je veljače bilo triput više nego prošle godine, no posljednji se tjedan dana situacija drastično promijenila i otkazane su sve grupe za ožujak.

- I ostali gosti iz zemalja u kojima je potvrđen korona virus polako odustaju od dolazaka ili im je preporučeno da ne putuju. Ako se situacija u svijetu ubrzo ne stabilizira, bojimo se da bi za naše poslovanje ova situacija mogla biti vrlo, vrlo loša - odgovara iz Hotela Turista Boris Cimerman, direktor smještaja. Slično je i u Park Boutique Hotelu, u kojemu također potvrđuju da je situacija s korona virusom utjecala na otkazivanje rezervacija smještaja.

- Prvenstveno se radilo o gostima iz Italije. Trenutno nemamo novih otkazivanja te se nadamo da će tako i ostati - kaže direktorica hotela Martina Višnjić. Pritom treba napomenuti da su zadnjih godina turisti s Dalekog istoka, poput onih iz Južne Koreje činili dobar dio gostiju u Varaždinu, posebice u predsezoni, u ožujku i travnju, a ove će godine, kako sada stvari stoje, njihove organizirane grupe vjerojatno izostati u tom razdoblju.

Inače, podaci turističkih dolazaka za siječanj i veljaču ove godine su odlični, ali je situacija s korona virusom sada sve pomutila. Prema podacima sustava e-visitor tijekom veljače u Varaždinu je bilo ukupno 34 % više turističkih dolazaka i 32 % više noćenja u odnosu na veljaču prošle godine. Istodobno je u veljači zabilježen pad broja dolazaka i noćenja turista iz Italije i Kine dok je turista iz Južne Koreje prošlog mjeseca bilo gotovo tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine. I u siječnju je bilo 44 % više dolazaka i 38 % više noćenja u odnosu na lani.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...