Završila javna rasprava o reformi zdravstva, što o svemu kaže liječnica iz Ivanca? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Završila javna rasprava o reformi zdravstva, što o svemu kaže liječnica iz Ivanca?

| 21.11.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Završila je javna rasprava o izmjenama ključnih zdravstvenih zakona koji su temelj najavljene reforme zdravstvenog sustava - Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Na nacrte zakona je u procesu javnog savjetovanja uloženo gotovo 2.000 komentara, a većina njih bile su kritike liječničkih udruženja.

Velik broj primjedbi stigao je od liječnika obiteljske medicine, koji su upozorili da predložene izmjene zakona vode daljnjoj devastaciji primarne zdravstvene zaštite. Iako se odustalo od uvođenja obaveze mladim liječnicima da nakon završenog fakulteta godinu dana rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, liječnici i dalje ukazuju da ih administracija koja im je nametnuta zapravo onemogućuje u obavljanju njihovog posla.

 - Iskreno smatram da su nam reforme u zdravstvu itekako potrebne, ali ne da se sve lomi na leđima obiteljskih liječnika. Zatrpavaju nas administracijom s jedne strane, i kontrolama s druge strane, a malo vremena ostavljaju za liječenje – rekla nam je dr. Kristina Hehet, koja vodi ordinaciju obiteljske medicine u Ivancu.

- Novom reformom bi dobili još i kompletnu preventivu (sistematske preglede), što je jako dobra ideja i dobro zamišljeno, ali teško provedivo. Dnevno imamo toliko kontakata s pacijentima (telefoni, mailovi, messenger, viber, WhatsApp, i prepune čekaonice) da više puta ne stignemo ni na pauzu, ili produžimo radno vrijeme. A riječ je o bolesnim pacijentima. Sada je ideja da zovemo i zdrave i da ih sistematski pregledamo, za što nam treba i dijagnostika: laboratorij, ultrazvuk, rendgen... Zanima se samo kada da to radimo? Preporuka je da to radimo u suprotnoj smjeni!? Ili ni sami još ne znaju točno kako – ukazuje ivanečka liječnica ne neke od problema... 

Što muči obiteljske liječnike, kako će se riješiti problem mladih kadrova i zašto su mladi liječnici demotivirani, pročitajte u novom broju Varaždinca...