Završeno obilježavanje Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom

| 10.1.2022. u 20:36h | Objavljeno u Aktualno

 - Danas Hrvati iz cieloga Međimurja, - sakupljeni na javnoj obćoj skupštini, održanoj 9. siječnja 1919. u glavnom mjestu Čakovcu, – pred cielim svietom otvoreno, odlučno, jednodušno i samosvjesno izjavljuju: Za uviek se odcjepljujemo od mađarske države, kojoj smo do sada pripadali samo pod utjecajem sile i protiv svoje volje.“, završne su riječi proglasa, teksta Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države donesene 9. siječnja 1919. godine.

To je izniman i značajan datum za Međimurje i Hrvatsku, prepoznat od Hrvatskog sabora koji je 23. rujna 2005. godine, na incijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Dragutina Lesara, ovaj dan proglasio Spomendanom. Slijedom toga se već 17. godinu ovaj, jedan od najvažnijih povijesnih dana Međimurja, obilježava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Tijekom dana diljem Međimurja odana je počast zaslužnim pojedincima koji su pridonijeli pripajanju Međimurja matici zemlji Hrvatskoj, a obilježavanje je zaokruženo svečanom akademijom u zgradi Scheier.

- Obilježavanjem spomendana 9. siječnja želimo istaknuti važnost dana i trenutka jednog od najznačajnijeg datuma međimurske, a samim time i hrvatske povijesti. Tog se dana 1919. godine okupilo gotovo 10 000 ljudi. Kada sagledamo okolnosti tog vremena, to je impozantna brojka koja pokazuje odlučnost Međimuraca da zaustave mađarsku samovolju. Naši preci tada su nam poslali poruku da ne smijemo dopustiti nametanje volje, da moramo čuvati svoj identitet, njegovati svoju baštinu i povijest. Upravo to radimo kroz brojne udruge, društva, braniteljske udruge koje čuvaju sjećanje na našu noviju povijest, jer bez povijesti ne možemo ispravno koračati prema budućnosti. Razvijamo naše Međimurje u sredinu koja je pozitivan primjer drugima, koja zahvaljujući svojim vrijednim građanima postiže zapažene rezultate, brine o slabijima, potrebitijima, koja čuva svoju tradiciju i kojom se danas mogu ponositi oni koji su se prije 103 godine borili za nju - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanoj akademiji, na kojoj su bili brojni uzvanici: izaslanica predsjednika RH, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, izaslanik predsjednika Vlade ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predstavnici Ogranka Matice hrvatske te čakovečke Zrinske garde i Družbe "Braća hrvatskog zmaja“.

U ime najstarije hrvatske kulturne institucije uzvanicima se obratio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu prof. Ivan Pranjić koji je podsjetio na važnost pojedinaca koji su svojim djelovanjem promijenili povijest Međimurja.

- Od dr. Ivana Novaka, dr. Vinka Žganca, oca Kapistrana Gecija i Juraja Lajtmana, do Luke Purića, Dragutina Perka, Slavka Kvaternika, Pere Magdića, Đure Vilovića,.. Mnogo je znanih i neznanih junaka kojima moramo zahvaliti na hrabrosti i odlučnosti da se bore za svoj narod - podsjetio je.

Na značaj 9. siječnja ukazala je i izaslanica predsjednika RH, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo.

- Stoljećima unaprjeđujući svoj zavičaj marljivim radom Međimurci su dokazali kako se domoljublje prvenstveno gradi poštovanjem prema povijesti, ljudima, običajima, oplemenjivanjem zemlje u kojoj se živi. Zato Međimurje uvijek slovi kao kraj vrijednih i dobrih ljudi, a zahvaljujući tim vrlinama sačuvali ste svoj kraj koji je koji danas ima tvrtke koje su gospodarski lideri, inovativnu industriju na najvišoj razini, visoku iskorištenost europskih fondova, učenike koji postižu odlične rezultate, a ulaganje u obrazovanje, centre izvrsnosti i istraživačke centre daje opravdan razlog optimističnom pogledu u budućnost i perspektivi mladih u Međimurju - istaknula je Mulić.

Nakon svečanosti, održano je misno slavlje u Crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu koje je predvodio gvardijan fra Josip Grubišić.

Galerija slika