Zastupničko pitanje ministrici: "Zašto se vjerski projekti smatraju 33% vrednijima od obrazovnih?" Foto: FB; Sabor RH

Zastupničko pitanje ministrici: "Zašto se vjerski projekti smatraju 33% vrednijima od obrazovnih?"

Varaždinske vijesti | 2.9.2020. u 16:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Damir Bakić, saborski zastupnik platforme Možemo!, na svom je Facebook profilu objavio zastupničko pitanje koje je postavio ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataši Tramišak, a vezano uz listu odobrenih projekata za sufinanciranje u 2020. godini u sklopu "Programa ulaganja u zajednicu".

- Imamo pravo znati. Program ulaganja u zajednicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u 2020. i dalje zaokuplja pažnju javnosti. I oblak pitanja oko tog programa je sve veći. Došlo je vrijeme da počnemo dobivati odgovore. Danas sam pismeno postavio svoje prvo zastupničko pitanje. Pitanje je postavljeno ministrici Nataši Tramišak upravo o Programu ulaganja u zajednicu. Jedno pitanje s paketom potpitanja. Pravila su takva da bismo odgovor trebali dobiti u roku od 30 dana. U očekivanju odgovora, evo dijelim pitanja - napisao je Bakić.

U nastavku pročitajte pitanja koja je postavio ministrici:

"Poštovana ministrice,

Nedavno je u medijima i na web stranicama MRRFEU objavljena lista odobrenih projekata za sufinanciranje u 2020. godini u Programu ulaganja u zajednicu kojeg provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Na web stranicama MRRFEU bili su dostupni i svi dokumenti vezani uz provedbu Programa ulaganja u zajednicu u 2020. godini. I lista odobrenih projekata i spomenuta dokumentacija bili su, međutim, uklonjeni s web stranica MRRFEU u razdoblju (barem) od 29.8. do 31.8.2020.

S tim u vezi molim da nam dostavite kompletnu listu svih projekata prijavljenih za sufinanciranje u 2020. godini u okviru navedenog programa zajedno s pridijeljenim bodovima u postupku rangiranja, i ukupno i zasebno po odjeljcima kako je predviđeno načinom vrednovanja projektnih prijedloga.

Nadalje, molim da odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Tko je i po kojim kriterijima sastavio način vrednovanja projektnih prijedloga?
2. Tko je odredio sastav Povjerenstva za odabir projekata?
3. U kojem sastavu je radilo, odnosno, radi Povjerenstvo?
4. Po kojim kriterijima Povjerenstvo prijavljenim projektima pridjeljuje dodatnih 0-10 bodova izvan odjeljaka navedenih u načinu vrednovanja projektnih prijedloga?
5. Na temelju kojih kriterija se projekti u domeni zadovoljavanja vjerskih potreba smatraju 33% vrednijima od projekata u sferi obrazovanja i socijalne skrbi te čak dvostruko vrednijima od projekata u kulturi?
6. Zašto je u kategoriji “Zrelost programa” određeno da značajnu prednost dobivaju projekti na kojima su radovi već završeni?
7. Tko je i zašto privremeno uklonio s web stranica MRRFEU sve dokumente vezane za provedbu Programa ulaganja u zajednicu u 2020. godini?

S poštovanjem,
Damir Bakić"