Zašto se osušila golema sekvoja u Arboretumu Opeka koju je posadio još grof Bombelles? Foto: Čitatelj

Zašto se osušila golema sekvoja u Arboretumu Opeka koju je posadio još grof Bombelles?

IHR/Varaždinske vijesti | 22.2.2020. u 09:01h | Objavljeno u Aktualno

- U Arboretumu Opeka osušila se sekvoja - javio nam se čitatelj koji nam je poslao i fotografiju.

Što se dogodilo s golemom sekvojom, odnosno golemim mamutovcem (Sequoiadendron giganteum), nažalost se ne zna. Iz Javne ustanove "Priroda" Varaždinske županije kažu kako se sekvoja osušila naglo, još u proljeće prošle godine.

- Nije nam poznat uzrok sušenja, s obzirom na to da nismo primijetili da stablo pokazuje znakove bolesti, niti smo uočili tragove napada potkornjaka. Kao mogući uzrok prepoznate su klimatske promjene, odnosno više temperature i ekstremne suše stvaraju kumulativni stres stabla uslijed kojih zbog promjene stanišnih uvjeta rasta može doći do fiziološkog slabljenja stabla i napada štetnika (što uključuje i potkornjaka), a što posljedično može dovesti i do sušenja - navode .

No, uzrok sušenja može biti, objašnjavaju u JU "Priroda" i mehanički, poput udara groma u vršni dio krošnje.

Inače, u Arboretumu Opeka rastu tri primjerka goleme sekvoje, od kojih je najstariji i najveći upravo ovaj koji se osušio. Primjerak je prsnog promjera preko jednog metra i visine veće od 30 metara, a njegova se starost procjenjuje na više od 150 godina.

- Povijest sadnje alohtonih stabala u Arboretumu Opeka datira još od 1860. godine, kada je grof Marko Bombelles posadio mnoge egzote među kojima i gigantsku sekvoju. Riječ je o vrsti koja je porijeklom iz središnje Kalifornije, gdje raste u prirodi na visinama od 1500 do 2500 metara nad morem. Vrsta je unesena u Europu oko 1853. godine, kada je zbog svog interesantnog habitusa sađena u perivojima Europe, kao pojedinačno stablo ili u manjim skupinama - otkrivaju nam u JU "Priroda" Varaždinske županije u kojoj ističu da je zdravstveno stanje stabala u Arboretumu Opeka detaljnije sagledavano 2006. godine prilikom izrade inventarizacije dendroflore, kada je pregledom ustanovljeno prisustvo određenog broja štetnika i biljnih bolesti, koje mogu uzrokovati i sušenje stabala.

- Stanje tada nije ocijenjeno alarmantnim, odnosno nije bilo tragova značajnijih sušenja i propadanja stabala. Jedan od evidentiranih problema u Arboretumu Opeka je starost dendroflore koja polako dostiže svoju punu fiziološku zrelost, te pojedina stara stabla potpomognuta bolestima i štetnicima polako odumiru. Neke štete također su uzrokovane uslijed suše, jakog vjetra, snijega ili leda. Zbog svega navedenog nužna je što skorija obnova ovog jedinstvenog perivoja. Vjerujemo da će nakon realizacije projekta obnove dvorca i Arboretuma Opeka, koji je u tijeku, ovaj jedinstveni spomenik parkovne arhitekture napokon dobiti dostatnu pažnju i njegu koju zaslužuje - zaključuju.

Označeno u