Zašto je pandemija vjerojatno započela u laboratoriju

NYT | 4.6.2024. u 22:01h | Objavljeno u Aktualno

Svijet ne smije nastaviti snositi nepodnošljive rizike istraživanja koja mogu izazvati pandemije .

The New York Times donosi mišljenje „Zašto je pandemija vjerojatno započela u laboratoriju – u pet točaka“ Aline dr. Chan, molekularne biologinje na Broad institutu MIT-a i Harvarda, koautorice knjige “Viral: The Search for the Origin of Covid-19”.

Uvodno podsjeća da se dr. Anthony Fauci vratio u dvorane Kongresa i svjedočio pred pododborom Zastupničkog doma, koji istražuje pandemiju Covid-19. Ispitivali su ga o nekoliko tema vezanih uz vladino postupanje s Covidom-19, uključujući kako je Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti, kojim je upravljao do umirovljenja 2022., podupirao riskantan rad na virusima u kineskom institutu u Wuhanu, čije je istraživanje moglo uzrokovati pandemiju.

1Virus sličan SARS-u koji je izazvao pandemiju pojavio se u Wuhanu, gradu u kojem se nalazi najveći svjetski istraživački laboratorij za viruse slične SARS-u.

  • Na Institutu za virusologiju Wuhan, tim znanstvenika je više od desetljeća tražio viruse slične SARS-u , predvođeni Shi Zhenglijem.
  • Njihovo istraživanje pokazalo je da virusi najsličniji SARS‑CoV‑2, virusu koji je izazvao pandemiju, cirkuliraju u šišmišima koji žive otprilike 1000 milja daleko od Wuhana.Znanstvenici iz tima dr. Shia više puta su putovali u pokrajinu Yunnan kako bi prikupili te virusei proširili su svoju potragu na jugoistočnu Aziju. Nije otkriveno da šišmiši u drugim dijelovima Kine nose viruse koji su blisko povezani sa SARS-CoV-2.

geography-800.png

  • Čak i na vrućim točkama gdje ovi virusi prirodno postoje u blizini pećinskih šišmiša u jugozapadnoj Kini i jugoistočnoj Aziji, znanstvenici su tvrdili, još 2019., da je prijenos koronavirusa šišmiša na ljude rijedak.
  • Kada je otkrivena epidemija Covid-19,  Shi se prvo zapitala je li novi koronavirus došao iz njezina laboratorijarekavši danikada nije očekivala da će se takva epidemija dogoditi u Wuhanu.

Virus SARS‑CoV‑2 iznimno je zarazan i može skakati s vrste na vrstu poput šumskog požara . Ipak, nije ostavio poznati trag zaraze na svom izvoru ili bilo gdje duž puta koji bi bio tisuću milja dug prije nego što se pojavio u Wuhanu.

2Godinu dana prije izbijanja, institut iz Wuhana, u suradnji s američkim partnerima, predložio je stvaranje virusa sa svojstvom definiranja SARS‑CoV‑2.

  • Grupa dr. Shija bila je fascinirana kako koronavirusi skaču s vrste na vrstu. Kako bi pronašli viruse, uzeli su uzorke od šišmiša i drugih životinja, kao i od bolesnih ljudikoji žive u blizini životinja koje nose te viruse ili su povezani s trgovinom divljim životinjama. Velik dio ovog rada proveden je u partnerstvu s EcoHealth Allianceom, znanstvenom organizacijom sa sjedištem u SAD-u koja je od 2002. godine dobila preko 80 milijuna američkih dolara federalnih sredstava za istraživanje rizika od novih zaraznih bolesti.
  • Laboratorij je provodio rizična istraživanja koja su rezultirala time da su virusi postali zarazniji: Koronavirusi su uzgajani iz uzoraka zaraženih životinja te genetski rekonstruirani i rekombiniranikako bi se stvorili novi virusi nepoznati u prirodi. Ovi novi virusi prošli su kroz stanice šišmiša, svinja, primata i ljudi te su korišteni za zarazu cibetki i humaniziranih miševa (miševi modificirani ljudskim genima). U biti, ovaj je proces prisilio te viruse da se prilagode novim vrstama domaćina, a virusi s mutacijama koje su im omogućile da napreduju izašli su kao pobjednici.
  • Do 2019. skupina dr. Shija objavila je bazu podatakakoja opisuje više od 22 000 prikupljenih uzoraka divljih životinja. Ali vanjski pristup je zatvoren u jesen 2019., a baza podataka nije podijeljena s američkim suradnicima čak ni nakon početka pandemije, kada bi tako bogata zbirka virusa bila najkorisnija u praćenju podrijetla SARS-CoV-2. Ostaje nejasno je li institut u Wuhanu posjedovao prekursor pandemijskog virusa.
  • Godine 2021. The Intercept objavio je procurio prijedlog za dodjelu bespovratnih sredstava za 2018. za istraživački projekt pod nazivom Defuse, koji je napisan kao suradnja između EcoHealtha, instituta Wuhan i Ralpha Barica sa Sveučilišta Sjeverne Karoline, koji je bio na vrhuncu borbe protiv koronavirusa istraživanje godinama. U prijedlogu su opisani planovi za stvaranje virusa nevjerojatno sličnih SARS‑CoV‑2.
  • Koronavirusi nose svoje ime jer je njihova površina načičkana proteinskim šiljcima, poput šiljaste krune, koje koriste za ulazak u životinjske stanice. Projekt Defuse predložio je traženje i stvaranje virusa sličnih SARS-u koji nose šiljke s jedinstvenom značajkom: mjestom cijepanja furina — istom značajkom koja povećava zaraznost SARS-CoV-2 kod ljudi, što ga čini sposobnim izazvati pandemiju. Defuse nikad nisu financirale Sjedinjene Države . Međutim, u svom svjedočenju u ponedjeljak, dr. Fauci je objasnio da se institut u Wuhanu ne bi trebao oslanjati na američka sredstva kako bi samostalno nastavio istraživanje.

defuse_4-720.png

  • Iako je moguće da je mjesto cijepanja furina moglo evoluirati prirodno (kao što se vidi kod nekih daleko srodnih koronavirusa), od stotina virusa sličnih SARS- u koje su znanstvenici popisali , SARS‑CoV‑2 jedini je za koji se zna da posjeduje cijepanje furina mjestou svom šiljku. A genetski podaci sugeriraju da je virus tek nedavno dobiomjesto cijepanja furina prije nego što je započeo pandemiju.
  • U konačnici, nikad prije viđeni virus nalik SARS-u s novouvedenim mjestom cijepanja furina, koji odgovara opisu u prijedlogu Defuse instituta Wuhan, izazvao je epidemiju u Wuhanu manje od dvije godine nakon što je prijedlog
  • Kada su znanstvenici iz Wuhana objavili svoj temeljni rado Covidu-19 dok je pandemija bujala u životu 2020., nisu spomenuli mjesto cijepanja virusa furina— značajku na koju su trebali paziti, prema njihovom vlastitom prijedlogu za potporu, i značajka koju su drugi znanstvenici brzo prepoznali.
  • Što je još gore, dok je pandemija bjesnila, njihovi američki suradnici nisu uspjeli javno otkriti postojanje prijedloga Defuse. Predsjednik EcoHealtha, Peter Daszak, nedavno je priznao Kongresu da ne zna za uzorke virusakoje je prikupio institut Wuhan nakon 2015. i nikada nije pitaoznanstvenike laboratorija jesu li započeli posao opisan u Defuseu. U svibnju, pozivajući se na propuste u EcoHealthovom praćenju rizičnih eksperimenata provedenih u laboratoriju u Wuhanu, Bidenova administracija obustavila je sva savezna financiranja za organizaciju i dr. Daszaka i pokrenula postupak za zabranu primanja budućih potpora. U svom svjedočenju u ponedjeljak, dr. Fauci je rekao da podržava odluku o suspenziji i zabrani EcoHealtha.
  • Zasebno, dr. Baric opisao je konkurentsku dinamiku između svoje istraživačke grupe i instituta kada je rekao Kongresuda znanstvenici iz Wuhana vjerojatno ne bi s njim podijelili svoje najzanimljivije novootkrivene viruse. Dokumenti i e-mail prepiska između instituta i dr. Barića i dalje se skrivaju od javnosti, a njihovo se objavljivanje žestoko osporava u sudskim sporovima.
  • Na kraju su američki partneri vrlo vjerojatno znali samo za djelić istraživanja provedenog u Wuhanu. Prema američkim obavještajnim izvorima, neka od istraživanja virusa instituta bila su povjerljivaili provedena s ili u ime kineske vojske. Na saslušanju u Kongresu u ponedjeljak, dr. Fauci opetovano je priznao nedostatak vidljivosti eksperimenata koji se provode na institutu u Wuhanu, rekavši: “Nitko od nas ne može znati sve što se događa u Kini, ili u Wuhanu, ili što već znate. I to je razlog zašto – danas kažem, a rekao sam i u TI-ju,” referirajući se na svoj transkribirani intervju s pododborom, “otvoren sam u pogledu podrijetla.”

3Laboratorij u Wuhanu nastavio je s ovom vrstom rada u uvjetima niske biološke sigurnosti koji nisu mogli sadržavati virus koji se prenosi zrakom tako zarazan kao SARS-CoV-2.

  • Laboratoriji koji rade sa živim virusima općenito rade na jednoj od četiri razine biološke sigurnosti (poznate prema uzlaznom redoslijedu strogosti kao BSL-1, 2, 3 i 4) koje opisuju radne prakse koje se smatraju dovoljno sigurnima ovisno o karakteristikama svakog patogena. Znanstvenici instituta Wuhan radili su s virusima sličnim SARS-u u neprimjereno niskim uvjetima biološke sigurnosti

lab_safety-600.png

  • jednom eksperimentu, grupa dr. Shija genetski je modificirala neočekivano smrtonosni virus sličan SARS-u(nije usko povezan sa SARS-CoV-2) koji je pokazao 10 000 puta povećanje količine virusa u plućima i mozgu humaniziranih miševa. Znanstvenici instituta Wuhan rukovali su ovim živim virusima na niskim razinama biološke sigurnosti , uključujući BSL-2.
  • Čak ni puno strože ograničenje na BSL-3 ne može u potpunosti spriječiti SARS-CoV-2 da pobjegne. Dvije godine nakon pandemije, virus je zarazioznanstvenika u laboratoriju BSL-3 u Tajvanu, koji je u to vrijeme bio zemlja bez Covida. Znanstvenik je bio cijepljen i testiran je tek nakon što je izgubio osjet mirisa. Do tada je otkriveno više od 100 bliskih kontakata. Ljudska pogreška izvor je izloženosti čak i na najvišim razinama biološke sigurnosti , a rizici su puno veći za znanstvenike koji rade s infektivnim patogenima na niskoj razini biološke sigurnosti.
  • ranom nacrtuprijedloga Defuse navodi se da će laboratorij u Wuhanu svoj posao s virusima obaviti na BSL-2 kako bi bio "vrlo isplativ". Dr. Baric dodao je napomenu nacrtu naglašavajući važnost korištenja BSL-3 za suzbijanje virusa sličnih SARS-u koji bi mogli zaraziti ljudske stanice, napisavši da će "američki istraživači vjerojatno poludjeti." Godinama kasnije, nakon što je SARS‑CoV‑2 ubio milijune,  Baric je napisao dr. Daszaku: “Ne sumnjam da su slijedili državna pravila i da su radili prema BSL-2. Da, Kina ima pravo postavljati vlastitu politiku. Ako želiš, vjeruješ da je ovo bilo prikladno zadržavanje, ali ne očekuj da ću povjerovati. Štoviše, nemojte vrijeđati moju inteligenciju pokušavajući me nahraniti ovom hrpom BS.”
  • SARS‑CoV‑2 je tajni virus koji se učinkovito prenosi zrakom, uzrokuje niz simptoma sličnih onima kod drugih uobičajenih respiratornih bolesti i mogu ga širiti zaražene osobe prije nego što se simptomi uopće pojave. Da je virus pobjegao iz laboratorija BSL-2 2019., curenje bi najvjerojatnije ostalo neotkrivenodo prekasno.

Jedan alarmantan detalj — koji je procurio u The Wall Street Journal, a potvrdili su ga sadašnji i bivši dužnosnici američke vlade — jest da su se znanstvenici iz tima dr. Shia razboljeli od simptoma sličnih Covidu u jesen 2019. godine . Jedan od znanstvenika bio je imenovan u prijedlogu Defusea kao osoba zadužena za rad na otkrivanju virusa. Znanstvenici su zanijekali da su bili bolesni

4Hipoteza da je Covid-19 došao od životinje na Huanan morskoj tržnici u Wuhanu nije potkrijepljena jakim dokazima.

  • U prosincu 2019. kineski su istražitelji pretpostavili daje epidemija započela na središnjoj tržnici koju svakodnevno posjećuju tisuće posjetitelja. Ova pristranost u njihovoj potraziza ranim slučajevima značila je da bi slučajevi nepovezani s tržištem ili koji se nalaze daleko od tržišta vrlo vjerojatno bili propušteni. Da stvari budu još gore, kineske vlasti blokirale su prijavu ranih slučajeva koji nisu bili povezani s tržištem i, tvrdeći da postoje mjere opreza zbog biološke sigurnosti, naredile su uništavanje uzoraka pacijenata siječnja 2020., čineći gotovo nemogućim vidjeti potpunu sliku najranijeg Covida. -19 slučajeva. Informacije o desecima ranih slučajeva iz studenog i prosinca 2019. i dalje su nedostupne.
  • Par radova objavljenih u Scienceu 2022. dali su najbolji slučaj da je SARS-CoV-2 nastao prirodnim putem iz kontakta ljudi i životinja na tržnici u Wuhanu ,fokusirajući se na kartu ranih slučajeva i tvrdeći da je virus prešao sa životinja naljudi dvaput na tržištu u 2019. U novije vrijeme, dva su rada suprotstavili drugi virolozi znanstvenici koji uvjerljivo pokazuju da dostupni tržišni dokazi ne razlikuju događaj ljudskog superširenja od prirodnog prelijevanja na tržište.
  • Nadalje, postojeći genetskipodaci i podaci o ranim slučajevimapokazuju da svi poznati slučajevi Covid-19 vjerojatno potječu od jednog unošenja SARS-CoV-2 u ljude, a izbijanje na tržnici u Wuhanu vjerojatno se dogodilo nakon što je virus već cirkulirao među ljudima
  • Niti jedna zaražena životinja nikada nije potvrđena na tržištu ili u njegovom opskrbnom lancu. Bez dobrih dokaza da je pandemija započela na tržnici morskih plodova Huanan, činjenica da se virus pojavio u Wuhanu jasno ukazuje na njegov jedinstveni virusni laboratorij sličan SARS-u

  • 5Ključni dokazi koji bi se očekivali da se virus proširio iz trgovina

 

U prethodnim izbijanjima koronavirusa znanstvenici su uspjeli dokazati prirodno podrijetlo prikupljanjem više dokaza koji povezuju zaražene ljude sa zaraženim životinjama.

Za SARS-CoV-2 ti isti ključni dokazi još uvijek nedostaju više od četiri godine nakon pojave virusa.

  • Unatoč intenzivnoj potrazi obučenoj o trgovini životinjama i ljudima povezanim s tržištem, istražitelji nisu izvijestili da su pronašli nijednu životinju zaraženu SARS-CoV-2koju nisu zarazili ljudi. Ipak, izvori zaraženih životinja i drugi povezujući dokazi pronađeni su za ranija izbijanja SARS- a i MERS-aroku od nekoliko dana, unatoč manje naprednim virusnim forenzičkim tehnologijama od prije dva desetljeća.
  • Iako je Wuhan matična baza lovaca na viruse s vodećom svjetskom ekspertizom u praćenju novih virusa sličnih SARS-u, istražitelji nisu uspjeli prikupiti ili prijaviti ključne dokaze koji bi se očekivali da je Covid-19 nastao iz trgovine divljim životinjama. Na primjer, istražitelji nisu utvrdili da su najraniji poznati slučajevi bili izloženi posrednim životinjama domaćinima prije nego što su se razboljeli. Nema dokaza o antitijelima koji pokazuju da su trgovci životinjama u Wuhanu redovito izloženi virusima sličnim SARS-u, kao što bi se očekivalou takvim situacijama.
  • Uz današnju tehnologiju, znanstvenici mogu otkriti kako respiratorni virusi — uključujući SARS, MERS i gripu — cirkuliraju u životinjama dok opetovano pokušavaju skočiti između vrsta. Srećom, te se varijante obično ne prenose dobro nakon prelaska na novu vrstu i imaju tendenciju umiranja nakon malog broja infekcija. Nasuprot tome, virolozi i drugi znanstvenici slažu se da je SARS-CoV-2 zahtijevao malo ili nimalo prilagodbe da bi se brzo proširio kod ljudi i drugih životinjaČini se da je virus uspio izazvati pandemiju nakon jedinog otkrivenog skoka u ljude.

Pandemiju je mogla izazvati bilo koja od stotina vrsta virusa, na bilo kojoj od desetaka tisuća tržnica divljih životinja, u bilo kojem od tisuća gradova i u bilo kojoj godini. Ali to je bio koronavirus sličan SARS-u s jedinstvenim mjestom cijepanja furina koji se pojavio u Wuhanu, manje od dvije godine nakon što su znanstvenici, koji su ponekad radili u neadekvatnim biosigurnosnim uvjetima, predložili prikupljanje i stvaranje virusa istog dizajna.

Dok je nekoliko scenarija prirodnog prelijevanja i dalje vjerojatno, a još uvijek ne znamo dovoljno o punom opsegu istraživanja virusa koje su na institutu u Wuhanu proveli tim dr. Shi i drugi istraživači, laboratorijska nesreća je najštedljivije objašnjenje kako je pandemija započela .

S obzirom na ono što sada znamo, istražitelji bi trebali slijediti svoje najjače tragove i izvršiti sudski poziv za sve razmjene između znanstvenika iz Wuhana i njihovih međunarodnih partnera, uključujući neobjavljene istraživačke prijedloge, rukopise, podatke i komercijalne narudžbe. Konkretno, razmjene iz 2018. i 2019. — kritične dvije godine prije pojave Covida-19 — vrlo će vjerojatno biti prosvjetljujuće (i ne zahtijevaju suradnju kineske vlade za stjecanje), ali ostaju izvan vidokruga javnosti više od četiri godine nakon početka pandemije.

Bilo da je pandemija započela na laboratorijskoj klupi ili na štandu na tržnici, nepobitno je da je savezno financiranje SAD-a pomoglo u izgradnji dosad neviđene zbirke virusa sličnih SARS-u na institutu u Wuhanu, kao i doprinosu istraživanju koje ih je unaprijedilo . Zagovornici i financijeri istraživanja instituta, uključujući dr. Faucija, trebali bi surađivati ​​s istragom kako bi pomogli identificirati i zatvoriti rupe u zakonu koje su omogućile takav opasan rad. Svijet ne smije nastaviti snositi nepodnošljive rizike istraživanja koja mogu izazvati pandemije .

Uspješna istraga temeljnog uzroka pandemije imala bi snagu razbiti desetljećima dug znanstveni ćorsokak o sigurnosti istraživanja patogena, određujući kako će vlade potrošiti milijarde dolara da spriječe buduće pandemije. Vjerodostojna istraga također bi spriječila buduća djela nemara i prijevare pokazujući da je doista moguće biti odgovoran za izazivanje pandemije virusa. Posljednje, ali ne i najmanje važno, ljudi svih nacija trebaju vidjeti svoje vođe - a posebno svoje znanstvenike - kako vode akciju kako bi otkrili što je uzrokovalo ovaj događaj koji je potresao svijet. To je potrebno za vraćanje povjerenja javnosti u znanost i vodstvo vlade.

Temeljita istraga koju provodi američka vlada mogla bi otkriti više dokaza i potaknuti zviždače da pronađu hrabrost i potraže svoj trenutak prilike. To bi također pokazalo svijetu da se američki čelnici i znanstvenici ne boje što bi mogla biti istina iza pandemije.