Započelo prikupljanje uzoraka vina 19. Decanter World Wine Awards

| 9.2.2022. u 12:58h | Objavljeno u Aktualno

Poznati Decanter sudac Siniša Lasan , hrvatski sommelijerski prvak i „vinski izbornik“ Varaždinske županije ovih dana obilazi vinarije u Varaždinskoj županiji te će tom prilikom u suradnji sa samim vinarijama odabrati, odnosno preporučiti vina za ovogodišnju izložbu u Londonu. 

Tako je obišao i vinariju Mežnarić gdje su mu se osim domaćina, vlasnika vinarije Hrvoja Mežnarića pridružili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, županijska vijećnica te gradonačelnica Grada Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnik Općine Gornji Kneginec i županijski vijećnik Goran Kaniški kao i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek.

Siniša Lasan izrazio je zadovoljstvo obilaskom te je naznačio kako Varaždinska  županija ima jako dobra vina koja svakako zaslužuju i trebaju biti  dio hrvatske vinske priče.

- Vina varaždinskog vinogorja su svake godine sve bolja te sam siguran kako ćemo u London poslati i više uzoraka nego prošle godine - rekao je Lasan te dodao kako se  nada još većem uspjehu nego prethodnih  godina.

Župan Stričak je naglasio kako naši vinari imaju tradiciju i znanje, no treba im još više promocije, a u tome im pomaže upravo Varaždinska županija.

- Prošle godine sam prilikom promocije nagrađenih vina rekao kako su odličja dobivena na Decantaru u rangu s medaljama s Olimpijade za sportaše. Varaždinska županija i ove će godine dati podršku našim vinarima tako što ćemo pokriti troškove kotizacije za sva odabrana vina. Sudjelovanjem i osvajanjem medalja na Decanteru vina naših vinara dobivaju sve veću prepoznatljivost, a Varaždinsku županiju pozicioniraju kao vrhunsku gastro-enološku regiju - rekao je župan te  svim vinarima poželio puno uspjeha na ovogodišnjem Decanteru.

Podsjetimo, Decanter World Wine Awards, najveće je i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje koje se svake godine održava u Londonu. Na tom natjecanju suci iz čitavog svijeta, uključujući Masters of Wine i Master Sommeliere, kušajui vina ovisno o zemlji iz koje dolaze, regiji, boji, sorti grožđa, stilu, berbi, ali i cijeni. Suci ih degustiraju pojedinačno pri čemu znaju o kojoj je regiji riječ, stilu i cjenovnom razredu, no ne znaju proizvođača niti naziv brenda.