Zamjenik ministra podržao projekt "Varaždin na Dravi" i gradnju nove sortirnice

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg i pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo u Varaždinu su sa saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom i predstavnicima trgovačkog društva Čistoća iz Varaždina razgovarali o projektima "Varaždin na Dravi" i "Motičnjak".

Tom prigodom zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg naglasio je vrijednost Park-šume Drava za sustav zaštite prirode ovog područja.

- Suština zaštite je da se okoliš štiti na održiv, ali i gospodarski učinkovit način, a to je moguće postići baš na primjeru varaždinske park-šume Drava. Naime, na tom prostoru moguće je razvijati određene gospodarske, uslužne i sportsko-rekreativne aktivnosti koje bi Dravu približile gradu, a ujedno bi učinkovito djelovale na smanjenje mogućnosti zagađenja toka rijeke – naglasio je Šiljeg.

Dodao je kako, kao sastavni dio euro-projekta Mura-Drava, program "Varaždin na Dravi" ima velike mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode takvim će projektima dati potporu.

Kako ističu iz ministarstva, tek izgradnjom gradske sportske dvorane Arena Varaždin učinjen je prvi korak prema korištenju blagodati rijeke Drave za urbani život u gradu Varaždinu. Od tada do danas, međutim, nije se učinilo dovoljno, pa Varaždin i dalje ostaje samo grad pokraj rijeke Drave, a ne kao, primjerice, Maribor, Ptuj ili Osijek – grad na Dravi.

Domaćini su zamjenika Šiljega upoznali i s detaljima planirane investicije trgovačkog društva Čistoća koje na lokaciji Motičnjak namjerava uložiti u izgradnju objekta nove sortirnice za obradu neopasnog otpada. Riječ je daljnjem iskoraku u razvrstavanju i reciklaži otpada, te njegovoj ponovnoj uporabi. Za tu je namjenu planirana izgradnja građevine ukupne površine oko 2500 četvornih metara.

Sortirnica je projektirana za kapacitet od sedam tisuća tona godišnje. U preostalom dijelu građevine planira se urediti obavljanje djelatnosti ponovne uporabe odbačenih predmeta kao sto su tekstil ili stari namještaj. Kako je tom prilikom rekao direktor Čistoće Davor Skroza, na tim će poslovima biti zaposlene osobe s teškoćama i djelatnici tvrtke Čistoća koji zbog svoje životne dobi nisu u mogućnosti obavljati teže fizičke poslove.

Zamjenik ministra Mario Šiljeg dao je punu potporu ovom investicijskom projektu, te naglasio da i Ministarstvo zaštite okoliša potiče takve i slične programe koji imaju za cilj podizanje razine svijesti o potrebi zaštite okoliša, ali i gospodarenja otpadom za koji je rekao da mnogi u Hrvatskoj još ne shvaćaju kako otpad nije samo – smeće već i znatan gospodarski potencijal.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.