ZAJEDNO Načelnici šest općina potpisali Sporazum o osnivanju Turističke zajednice Sjever Zagorja

IHR/Varaždinske vijesti | 28.1.2022. u 16:17h | Objavljeno u Aktualno

U Cestici je danas održano potpisivanje Sporazuma o suradnji o osnivanju Turističke zajednice Sjever Zagorja između šest općina: Cestice, Donje Voće, Klenovnika, Maruševca, Petrijanca i Vinice.

- Prije mjesec i pol mi načelnici s područja šest općina sastali smo se i utvrdili da imamo iste interese. Turizam je praktički već započeo na ovom području. Privatna inicijativa je bila nešto brža od nas jedinica lokalne samouprave, no na nama je sada da se udružimo i napravimo potporu svima koji se žele baviti turizmom i da ta grana bude dohodovna. Na području šest općina već sada imamo oko 6000 noćenja godišnje, što je jedna dobra brojka i ulijeva nadu za daljnji razvoj turizma na ovom području. Važno je što nam je podršku za osnivanje Turističke zajednice Sjever Zagorja dala i županijska Turistička zajednica – rekao je Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica od kojeg je krenula i inicijativa o povezivanju općina u zajedničku turističku zajednicu.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini ustvrdio je kako je osnivanje Turističke zajednice Sjever Zagorja jedna od najboljih vijesti u području turizma u našoj županiji u zadnjih 10 godina.

DSC_9105.jpg

- U Varaždinskoj županiji čak 75 posto jedinica lokalne samouprave nije bilo pokriveno sa sustavom turističkih zajednica, što znači da je i samo Ministarstvo turizma prepoznalo ovaj vid udruživanja koji značajno financijski, ali i organizacijski, pomaže. Posebna vrijednost je u tome što je inicijativa krenula s terena, dakle općine su same uvidjele potrebu za ovakvim udruživanjem. Ovo će biti prostorno najveća turistička zajednica koja će djelovati na području naše županije. Ne samo da će biti značajni kotačić daljnjeg razvoja turizma, nego i poveznica sa susjednom Krapinsko-zagorskom županijom te Slovenijom. Već sada bilježimo dobre rezultate noćenja na području ovih šest općine u odnosu na rekordnu, 2019. godinu. Ovdje se nalaze 34 smještajna objekta privatnog smještaja i jedan hostel u Općini Maruševec, tako da vjerujem da je samo nebo granica za turizam na ovom području – rekao je Bojanić Morandini.

DSC_8853.jpg

Suglasnost za osnivanje nove Turističke zajednice Sjever Zagorja još mora dati i Ministarstvo turizma.

- Sada je važno da se i službeno osnuje Turitička zajednica Sjever Zagorja koja će se financirati iz članarina, prihoda od turističkih zajednica i potpora Hrvatske turističke zajednice, a smatram da smo svi mi ovdje dovoljno sposobni te smo dokazali da znamo kako povući sredstva iz EU – rekao je Korotaj.

Osnivanje Turističke zajednice Sjever Zagorja pozdravljaju svi načelnici koji su potpisali Sporazum, uključujući i domaćina, načelnika Mirka Korotaja.

DSC_8978.jpg

- U strategiji Općine Cestica 2017. – 2021. naglasak je bio na razvoju turizma na području naše općine povezan s razvojem poljoprivrede, a u Strategiji razvoja Općine Cestica 2021. - 2027., koju je usvojilo Općinsko vijeće, planirano je pojačano ulaganje u turističku infrastrukturu i sadržaje, ali i mjere za podizanje kvalitete te sadržaja kod naših lokalnih OPG-ova i iznajmljivača koji se bave ili će se baviti turizmom. Također, Općina Cestica je u razdoblju 2019. – 2021. dobila potpore za turizam, a do 2027. planira se iznajmljivačima kroz potpore plasirati oko 400.000 kuna. No Općina ima i svoje projekte i programe kojim želimo upotpuniti turistički sadržaj, pa u svrhu turizma planiramo izgraditi kamp i autokamp. Trenutno se uređuje Park Križovljangrad, gdje će se uložiti 800.000 kuna - otkrio je Korotaj.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša zahvalio se načelniku Korotaju i Općini Cestica koja je prva prepoznala pravu vrijednost turističkih potencijala koje nudi šest općina.

DSC_8992.jpg

- U našoj općini uz prirodno bogatstvo i ljepote, kojima raspolažu i ostale općine, imamo i dvorac Maruševec, cijeli niz manifestacija, veliki broj udruga, ali i proizvoda koje nude naši OPG-ovi, te pravne i fizičke osobe koje na području Općine Maruševec nude smještaj turistima. Općina Maruševec ima veliki broj smještajnih kapaciteta i vjerujemo da ćemo ih još više upotpuniti, kao i samu turističku ponudu koja obuhvaća proizvode OPG-ova i turističke manifestacije – rekao je Klapša.

Načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško zadovoljan je osnivanjem Turističke zajednice Sjever Zagorja.

DSC_9020.jpg

- Dosad se premalo govorilo o našoj općini i resursima kojima raspolažemo, a uz dvorac, koji je najveći u Hrvatskoj, Općina Klenovnik ima razvijenu tradiciju licitarstva i lončarstva, kao i vinogradarstvo. Na području općine imamo i nekoliko kuća za odmor i nadamo se da će ih u godinama koje slijede biti još i više – rekao je načelnik Općine Klenovnik.

Općina Petrijanec poznata je po arheloškim nalazištima, a bogata je brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama.

DSC_9028.jpg

- Na našem području razvijen je i lovni turizam u Zelendvoru, a imamo i nekoliko značajnih smještajnih kapaciteta za turiste na području naše općine. Vjerujem da će ova Turistička zajednica doprinjeti i brendiranju naših OPG-ova te ćemo na ovaj način turizam naše općine podići na jednu višu razinu – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Načelnik susjedne Općine Vinica Branimir Štimec u povezivanju općina kroz turističku zajednicu vidi kao priliku za daljnji razvoj turizma u viničkom kraju.

DSC_9044.jpg

- Općina Vinica je poznata po vinima i viničkim kletima, imamo ih negdje oko 500, tako da možemo reći da se Viničanci već godinama bave turizmom za sebe. Pokušavali smo se otvoriti i izvan granica naše općine, što smo uspjeli kroz nekoliko privatnih iznajmljivača. Naravno, najveći potencijal i naš adut za daljnji razvoj turizma je naš Arboretum Opeka koji ide u revitalizaciju i koji je jedan od pet strateških projekata Županije – rekao je Štimec.

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet ustvrdila je kako je osnivanje Turističke zajednice Sjever Zagorja hvalevrijedna inicijativa.

DSC_9048.jpg

- To je prilika i za našu općinu jer želimo brendirati spilju Vindiju, koja je jako veliki potencijal, ali zasad još nedovoljno prepoznat. I na području naše općine povećava se broj smještajnih kapaciteta za turiste i bilježimo porast noćenja, a ono s čime se možemo pohvaliti su brojne vinske ceste, lokalni OPG-ovi te bogata kulturno-povijesna baština, a jedan od potencijala je i naivno slikarstvo – rekla je Kočet. Isto tako, povećava se broj smještajnih jedinica, tako da bilježimo porast broja noćenja, a ono s čime se Općina Donja Voća može pohvaliti su i vinske ceste, lokalni OPG-ovi, a tu je naravno i naša bogata kulturna baština, naivno slikarstvo - rekla je načelnica Općine Donja Voća.

DSC_9126.jpg