Zainteresirani građani i vijećnici održali sastanak s predstavnicima C.I.O.S. MBO

Na zajedničku inicijativu predsjednika Vijeća 7.MO Biškupec Juraja Rožića (Reformisti) i predsjednice Vijeća MO Kućan Gornji Tamare Šabić (SDP), na lokaciji MBO postrojenja u Brezju 10. ožujka 2016. održan je konstruktivan sastanak s predstavnicima C.I.O.S. MBO d.o.o.

Sastanku su nazočili zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić, županijska vijećnica Mirjana Kolarek Karakaš, gradski vijećnici Natalija Martinčević, Stjepan Cepanec, Dražen Pavličević, predsjednik Vijeća MO Kućan Marof Roman Krklec, predsjednik Vijeća 3.MO Nenad Koščak, dipl.ing.kemije Željko Lukinić (HSSK) i većina vijećnika mjesnih odbora Biškupca i Kućana.

Cilj sastanka bila je razmjena informacija o radu postrojenja, s naglaskom na definiranje inicijativa koje će dugoročno na obostrani interes stvoriti ugodnije okruženje za život građana kojima je MBO postrojenje u blizini, zaštititi okoliš i osigurati zdraviju budućnost novim generacijama.

Time je uspostavljen kontinuirani neposredni dijalog i redovito informiranje lokalne zajednice o radu MBO postrojenja i rezultatima provedbe propisanog programa praćenja emisija u vode i sustav javne odvodnje, kvalitete zraka, stanja podzemnih voda i razine buke, što su čimbenici koji utječu na okoliš i kvalitetu života u okolici.

Varaždinsko MBO postrojenje prvo je u Republici Hrvatskoj i trenutačno jedino koje je u funkciji i prošlo je probni rad. Novi vlasnik MBO-a predstavio se kratkom prezentacijom o C.I.O.S.-u, vodećoj regionalnoj grupaciji za sakupljanje i recikliranje metalnog i drugih vrsta otpada, u čijem sustavu djeluje MBO postrojenje. C.I.O.S. grupa u većinskom je vlasništvu njemačke Scholz grupe, koja se svrstava u top pet svjetskih kompanija u području recikliranja čeličnog i metalnog otpada.

Aktima Ministarstva zaštite okoliša i prirode i drugih nadležnih institucija definirana su sva potrebna mjerenja emisija u okoliš za C.I.O.S. MBO, kao i metodologija, dinamika i parametri koji se prate. Mjerenja provode za to ovlaštene ustanove, a sve izmjerene emisije u okoliš su daleko ispod graničnih vrijednosti i strogo su kontrolirane od državnih i županijskih institucija.

Tijekom sastanka razgovaralo se o brojnim operativnim pitanjima, a predstavnici građana iznosili su i svoje konstruktivne prijedloge za unaprjeđenje. Tako je, primjerice, već tijekom sastanka dogovorena implementacija kontrole radioaktivnosti materijala na ulazu u postrojenje.

- Neposredan dijalog je najbolji način zajedničkog rada. Ponosan sam što sam okupio veliki broj predstavnika svih razina gradskih dužnosnika različitih političkih uvjerenja u radu prema zajedničkom cilju, očuvanju zdravlja i okoliša. Nastavljamo i dalje s komunikacijom po svim pitanjima, a jedno od njih je i rješavanje varaždinskih bala u najkraćem mogućem roku - izjavio je Juraj Rožić predsjednik vijeća 7.mjesnog odbora "Biškupec, na čijem se području i nalazi postrojenje MBO-a.

- Više od 95% radnika C.I.O.S. MBO živi u Varaždinu i okolici. Želimo svoje poslovne aktivnosti usuglasiti sa lokalnom zajednicom, jer živimo zajedno. Već nakon našeg prvog sastanka, na zahtjev susjeda prilagodili smo rad i ukinuli noćnu smjenu do pronalaska zadovoljavajućeg rješenja, a naručili smo i studiju za zeleni pojas, da bi se MBO čim bolje uklopio u krajobraz. Korištenjem kapaciteta MBO može se smanjiti količina otpada koji se u Hrvatskoj još uvijek u velikoj mjeri odlaže bez prethodne obrade. Zajedno možemo ostvariti usklađenost sa načelima kružnog gospodarstva koji bi bili dobar primjer ne samo u Varaždinu, nego i šire. Naš cilj je transparentnost i otvorenost poslovanja - naglasila je Tajana Tomašević, predsjednica uprave C.I.O.S. MBO Varaždin.

Dogovoreno je da se sredinom travnja u C.I.O.S. MBO-u organiziraju Dani otvorenih vrata, stoga C.I.O.S. MBO poziva sve zainteresirane građane da se prijave na obilazak postrojenja 7MO Varaždin "Biškupec" Juraju Rožiću e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na mobitel 098-983-2437, MO Kućan Gornji Tamari Šabić na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i MO Kućan Marof Romanu Krklecu na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . O terminu Dana otvorenih vrata javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.