Zagrebačka prosječna neto plaća veća od bruto plaće u Varaždinskoj županiji

| 27.5.2017. u 11:04h | Objavljeno u Aktualno

Gospodarstva Varaždinske županije, izuzme li se zagrebačko, najveći je izvoznik, no njegovi zaposlenici imaju najmanje prosječne plaće, sudeći prema podacima DZS koji govore i da Varaždinska županija spada među tri s najmanjom stopom registrirane nezaposlenosti,  ali i se smanjuje aktivno stanovništvo.

Varaždinsko je gospodarstvo lani izvezlo roba u vrijednosti od  7,1 milijardu kuna, što je odmah nakon zagrebačkog koje je ostvarilo izvoz od čak 30,6 milijardi kuna. Uz porast izvoza u odnosu na 2015. kad  je iznosio  6,9 milijardi kuna, smanjen je i manjak robne razmjene, budući je da varaždinsko gospodarstvo lani uvezlo roba u vrijednosti od 7,26 milijarde kuna, a godinu dana ranije za 7,4 milijarde kuna. To je čak deset puta manje od vrijednosti uvoza roba gospodarskih subjekata koji imaju sjedište u Gradu Zagrebu, a čiji vanjskotrgovinski deficit od 74 milijarde kuna čini polovicu od ukupnog hrvatskog vanjskotrgovinskog manjka.

Varaždinska županija ima jednu od najmanjih stopa registrirane nezaposlenosti koja je lani iznosila 9,5 posto, a manju su imali samo Istarska županija (8,4 %) i Grad Zagreb (8,2 %). Broj zaposlenih u pravnim osobama povećan lani na 52.284 osobe s 50.431 u 2015., dok je ukupna zaposlenost došla s 59,259 na 61.123 osoba,  ali je smanjeno aktivno stanovništvo sa 67.609, koliko ga je bilo 2015., na 67.566 prošle godine.

Međutim, mala je korist za zaposlenike u Varaždinskoj županiji od zaposlenosti i rasta izvoza, odnosno minimalnog deficita robne razmjene s inozemstvom. Naime, Varaždinska je županija 2015. zauzimala zadnje mjesto po prosječnoj prosječna neto plaći, koja je iznosila 4.545 kuna,  odnosno bruto 6.176 kuna.

U Gradu Zagrebu prosječna neto plaća, dakle nakon svih davanja, uključujući i najveći prirez, iznosila je 6.626 kuna, što je veće od varaždinske prosječne bruto plaće!

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci