Zagorje-Tehnobeton, nakon kraha predstečajne nagodbe, podnio prijedlog za stečaj Stanoinga! Foto: arhiva vv/ilustracija

Zagorje-Tehnobeton, nakon kraha predstečajne nagodbe, podnio prijedlog za stečaj Stanoinga!

Ivica Kruhoberec | 29.5.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Unatoč sudskoj zabrani otuđenja i opterećenja njegovih nekretnina iz 2012., čiji je popis na gotovo pedeset stranica, Stanoing je u međuvremenu ipak ostalo bez najvrednije imovine, koja je i opterećivana

Zagorje-Tehnobeton, nekada jednom od vodećih građevinskih poduzeća u Hrvatskoj, podnio je varaždinskom Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Stanoingom, nekada vodećem investitoru u stanogradnji na sjeveru Hrvatske.

Tražbina 41,5 milijuna kuna

U prijedlogu za stečaj navodi se da Zagorje-Tehnobeton ima tražbinu prema Stanoingu u iznosu od 41,5 milijuna kuna, koja se temelji na saldakonti otvorenim stavkama iz poslovnih knjiga.

- Dužnik tražbinu nije namirio niti djelomično. Kod dužnika postoji stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje jer već više od deset godina nije niti djelomično podmirio dug prema vjerovniku, ukazuje se u prijedlogu za stečaj koji je dalo Zagorje-Tehnobeton, koje je za Stanoing gradilo najveću i najvišu zgradu u Varaždinu, Varaždinski trgovački centar (VTC), dulje od prvobitnih planova.

VJEROVALI ILI NE Bliži se kraju desetogodišnja agonija nekada najvećeg investitora u stanogradnji na području sjeverozapadne Hrvatske

No najveći varaždinski investitor u stanogradnji zapao je u probleme prvenstveno zbog propasti Hypo banke, a zatim i povlačenja manjih banaka u trenutku kada je objavljeno da je priveden predsjednik uprave i suvlasnik Eduard Brumen, kojemu se još i danas sudi na bjelovarskom Županijskom sudu, ali su u međuvremenu osjetno smanjeni sporni iznosi za koje se tereti.

Osim njega, istragom je bilo obuhvaćeno još deset pravnih i fizičkim osoba, među kojima i drugi suvlasnik i član dvočlane uprave, Branko Dretar, ali protiv njega nije podignuta niti jedna optužnica, iako je spominjan u postupku protiv doministra Dinka Mikulića, koji je na kraju osuđen zbog primanja mita za kupnja stanova za branitelje u Grabanicama.

Usporedno s kaznenim postupkom, vjerovnici Stanoinga tijekom proteklih deset godina pokušavali su sklopiti predstečajnu nagodbu. Premda su za nju bili u početku, odnosno 2014. godine, nagodba tada nije i potpisana zbog žalbi, koju je prvo podnio kupac stana iz Zagreba, a zatim i suvlasnik Stanoinga Eduard Brumen.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...