Zabrinjavajući rezultati istraživanja o spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih Foto: Pexels/ilustracija

Zabrinjavajući rezultati istraživanja o spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih

| 24.6.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Uz zabrinjavajuće podatke o upotrebi kondoma, uočen je i nesrazmjer objektivnog znanja učenika o spolnom i reproduktivnom zdravlju i njihove samoprocjene znanja o tome

Spolno i reproduktivno zdravlje je važan aspekt cjelokupnog zdravlja zbog čega je jedan modul Nacionalnog preventivnog programa Živjeti zdravo posvećen upravo tome, a namijenjen osobito mladima u dobi u kojoj stupaju u (rizične) spolne odnose.

Stoga je u školskoj godini 2021./ 2022. provedeno istraživanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih u 3. razredima srednjih škola u kojem je sudjelovalo 100 škola iz svih županija (među njima i jedan razred iz jedne srednje škole u Varaždinskoj županiji), a nakon čega se nastavilo sa specifičnim edukacijama mladih u toj dobi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo 13. lipnja predstavio je rezultate istraživanja, koji su pokazali da je 31,6 % učenika imalo neku vrstu spolnog odnosa (oralni, vaginalni ili analni), pri čemu su mladići u većoj mjeri imali spolne odnose (33,4 %), u odnosu na djevojke (30,3 %). Medijan dobi stupanja u spolne odnose je bio u dobi od 16 godina.

Zabrinjavajući su podaci uporabe kondoma pri spolnom odnosu. Od 85,9 % učenika koji su imali vaginalni odnos, njih 53,9 % je imalo nezaštićen spolni odnos (koristili kondome nikad ili ponekad). Od 84,2 % učenika koji su imali oralni odnos njih 86,8 % je imalo nezaštićen spolni odnos, a od 24,2 % učenika koji su imali analni odnos njih 74 % imalo je nezaštićen spolni odnos.

Rezultati ukazuju i na grupiranje rizičnog ponašanja. Polovica učenika koja je imala spolni odnos izjavila je kako ga je imala pod utjecajem alkohola (50,4 %), a njih gotovo petina ga je imala pod utjecajem psihoaktivnih droga (18,4 %).

Informacije o spolnim odnosima i zaštiti mladi najviše dobivaju putem interneta i u razgovoru s vršnjacima, a tek oko 13% mladića i 21% djevojaka informacije dobiva od zdravstvenog djelatnika. Nakon testa znanja o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uočen je nesrazmjer ocjene znanja učenika u odnosu na njihovu samoprocjenu znanja.

Koliko mladi zapravo znaju o spolnom i reproduktivnom zdravlju te što dr. Irena Stipešević Rakamarić iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo kaže o rezultatima ovog istraživanja, ali i edukacijama koje Zavod provodi među mladima u Varaždinskoj županiji, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...