Za zdravije i otpornije društvo: Simpozij "Usluge za zaštitu mentalnog zdravlja građana Varaždina" Foto: ilustracija

Za zdravije i otpornije društvo: Simpozij "Usluge za zaštitu mentalnog zdravlja građana Varaždina"

Varaždinske vijesti | 26.5.2022. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

Socijalni radnici iz Udruge za razvoj životnih vještina i sposobnosti obitelji i pojedinaca "Uz vas" u petak, 27. svibnja, početkom u 9 sati u dvorani "Lilija" Park Boutique Hotela u Varaždinu organiziraju simpozij za stručnjake koji se bave zaštitom mentalnog zdravlja pod nazivom "Usluge za zaštitu mentalnog zdravlja građana Varaždina – povezivanje, informiranje, zagovaranje".

Simpozij je dio projekta koji provodi udruga, a kojem je cilj osigurati pristup uslugama zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja građanima, te uskladiti i planirati razvoj usluga iz ove oblasti u skladu s potrebama građana.

- Povezivanjem praktičara postići će se i vrlo važna sustručnjačka podrška, interdisciplinarna suradnja, a i efikasnije planiranje i usmjeravanja resursa lokalne zajednice. U posljednje dvije godine mentalno zdravlje svih kategorija stanovništva, posebno ranjivih skupina, ozbiljno je ugroženo zbog pandemije, potresa, aktualnog rata u Ukrajini. Nasilni obrasci ponašanja postaju sve češći, a stručnjacima mentalnog zdravlja je sve teže dobro obavljati svoj posao - napominju organizatori.

- Povezivanjem svih stručnjaka mentalnog zdravlja s našeg područja ćemo unaprijediti kvalitetu i dostupnost usluga našim građanima – jer Varaždin nema na jednom mjestu informacije o pružateljima usluga s područja mentalnog zdravlja (npr. kome se obratiti sa specifičnim problemima mentalnih teškoća starijih, adolescenata, osobe s invaliditetom, ovisnika, a i ostalih ranjivih skupina). Raspršenost i "nevidljivost" pružatelja usluga te nepostojanje planiranja ostavlja građane Varaždina u ovim vrlo izazovnim vremenima bez adekvatne podrške, te ne možemo ne povezati situaciju nepostojanja "mreže" zaštite mentalnog zdravlja sa sve većom stopom nasilja, osobito nasilja u obitelji i nasilja nad ženama - dodaju organizatori.

Kako je najavljeno, na simpoziju će se okupiti četrdesetak stručnjaka različitih profila iz zdravstvenog, obrazovnog, civilnog i privatnog sektora te iz sektora socijalne skrbi.

- Važnost ovog projekta i simpozija prepoznala je platforma "Budimo grad" koja je pokrovitelj simpozija. Zaključci sa simpozija bit će realizirani u daljnjim aktivnostima udruge, a isto tako će biti prezentirani u vidu prijedloga razvoja nositeljima lokalne vlasti radi kreiranja kvalitetnijih javnih politika. Prikupljene informacije o pružateljima usluga s područja mentalnog zdravlja i njihovim specijalizacijama će biti prikupljene i pripremljene za izradu letaka i web stranica kako bi bile dostupnije građanima - poručili su iz udruge "Uz vas".

Označeno u