Za udruge Županija izdvojila 1.300.000 kn, čak 30 % povećana izdvajanja za njihov rad Foto: Varaždinska županija

Za udruge Županija izdvojila 1.300.000 kn, čak 30 % povećana izdvajanja za njihov rad

M.N./Varaždinske vijesti | 3.5.2019. u 08:28h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić i njegova savjetnica Natalija Martinčević priredili su u Županijskoj palači prijem za predstavnike udruga koje su se javile na „Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2019. godini“.

Tako je malo manje od 200 predsjednika i predstavnika udruga imalo prilike čuti od župana koje sve projekte provodi Županijska vlast na mnogim područjima, a bilo je i prilike za neformalni razgovor o aktivnostima samih udruga, planovima te o zajedničkoj suradnji između udruga i Varaždinske županije.

Županija je inače raspisala Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2019. godini, 14. siječnja te je financiranje odobreno odobreno u ukupnom iznosu 1.302.150,00 kn. Financiranje udruga je uvećano za 300 tisuća kuna, a ono se odnosi na prioritetna područja kao što sui aktivnije sudjelovanje mladih u društvu, zaštita i promicanje ljudskih prava, zaštita okoliša i prirode te zaštita životinja, zaštita i očuvanje biološke raznolikosti Županije i promocije vrijednosti lokalne zajednice od značaja za Županiju, promocije poljoprivrede i šumarstva, promicanje znanosti, obrazovanja i cjeloživotnog učenja, civilne zaštite i zaštite i spašavanja, promicanje sporta, kulture, tehničke i informatičke kulture, zaštite zdravlja, razvoja socijalnih usluga, socijalnog poduzetništva i humanitarnih djelatnosti.

- Ove godine financiramo ukupno 193 udruga , trideset udruga više nego prošle godine dobiti će novce. Ima jedna dobra izreka koja veli da volonteri nisu plaćeni zato jer su bezvrijedni nego zato što su neprocjenjivi. Za pomake u društvi i u međuljudskim odnosima, za kreativnost društva udruge su zaista suština, bolje rečeno tkivo koje okuplja sportaše, vatrogasce, lovačka društva, društva invalida. Županija to prepoznaje i mi smo za jednu trećinu podigli iznos financiranja udruga. Moram istaknuti kako nam je proračun stabilan, pa će i daljnje finnaciranje biti stabillno i korektno. Socijalno osjetljive skupine dobile su veliki dio financijskih sredstava, društva invalida najviše, umirovljenici su dobili veliki dio financijskih sredstava. Da, pomažemo im jer su vrlo aktivni, dobili su božićnice i uskrsnice, briga o umirovljenicima i osobama starije životne dobi je naša moralna obveza. No, hvala i čestitke svima koji svoje vrijeme i entuzijazam koriste za društvenu korist - rekao je župan Čačić.

Prijemu je nazočio i zamjenik župana Tomislav Paljak te predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Vladimir Kozjak. Predstavnici udruga iskazali su zadovoljstvo dobivenim sredstvima, ali i prijemom naglasivši izuzetno dobru i konstruktivnu suradnju s županijskom vlašću.

0205_Prijem_zupana_za_predstavnike_udruga__6.jpg

020519_Prijem_zupana_za_predstavnike_udruga__5.jpg

020519_Prijem_zupana_za_predstavnike_udruga__3.JPG

020519_Prijem_zupana_za_predstavnike_udruga__1.JPG

0205_Prijem_zupana_za_predstavnike_udruga__2.JPG