Za poništenje oduke o referendumu, unatoč nalogu ministra, niti jedan vijećnik!

| 16.2.2022. u 05:39h | Objavljeno u Aktualno

Odluku o raspisivanju lokalnog referenduma, koju je u siječnju donijelo ivanečko Gradsko vijeće, ivanečki gradski vijećnici nisu sinoć poništili, unatoč tome što ju je u petak, desetak dana  prije nego što se trebao održati prvi referendum u povijesti Ivanca, izvan snage stavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, navodeći da nisu u djelokrugu lokalne samouprave  izglasovana referendumska pitanja o (ne)pripajanju Ivkom voda Varkomu i (ne)prihvatu smeća na jerovečko odlagalište.  A je li uistinu tako ili ipak nije, sada će konačni pravorijek dati sudovi, za početak upravni sud pred kojim će Ministarstvo pravosuđa i uprave vjerojatno pokrenuti za to odgovarajući spor radi poništenje odluke o ivanečkom referendumu, budući da za to sinoć nije učinilo ivanečko Gradsko vijeće jer za to bio baš niti jedan vijećnik!

Naime, protiv odluke o stavljanju izvan snage Odluke o raspisivanju lokalnog referenduma na žurno sazvanoj sjednici bilo je sedam vijećnika, i to šest Batinićevih i jedan Reformista, dok su suzdržani bili svi ostali, odnosno vijećnici HDZ-a, HNS-a i SDP-a, što su potonji i najavili uoči sjednice.

To što nitko nije stao uz nalog ministra o poništenju odluke o lokalnom referendumu ne čudi, uzme li se u obzir ne toliko ono što je govorio proteklih dana njegov predlagatelj, ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić, koliko ono što se čulo na zborovima građana po ivanečkim mjesnim odborima.  

Tako je, kako su izvijestili iz Grada Ivanca, odluka Ministarstva uprave i pravosuđa o poništenju lokalnog referenduma u Ivancu razljutila građane Punikvi, Ivanečkog Naselja i Vitešinca, koji su izrazili i  razočaranje te nevjericu da bi vladajuće strukture mogle ići tako daleko da spriječe referendum i time onemoguće građanima da iskažu svoju volju o temama od životnog interesa za njihov svakidašnji život.

-Cijelo vrijeme smo naglašavali da cilj referenduma nije promjena Uredbe Vlade ili odluke ministra, jer to su akti koje ni građani ni Gradsko vijeće ne mogu mijenjati. Cilj je bio da građani izraze svoj stav i volju oko pripajanja ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda Varkomu, jer to je imovina Grada, a Grad čine svi njegovi građani. Isto tako, da izraze svoj stav prema odlaganju tuđeg smeća u Jerovcu, jer građani su ti kojima se dovozi smeće u dvorište pa su oni valjda prvi koje bi se o tome moralo pitati. Međutim, vladajući su odlučili drukčije – naglasio je gradonačelnik Milorad Batinić u novouređenom društvenom domu u Punikvama.

Građani su imali i pitanja o konkretnim posljedicama takve odluke na velike projekte.

-Što će se događati s projektom Aglomeracije ako nas preuzme Varkom? Našem mjestu je taj projekt izuzetno bitan jer se na njegovu dinamiku veže dugo očekivana rekonstrukcija županijske ceste, koja je žila kucavica Punikvi – pitala je predsjednica Vijeća MO-a Jasmina Krog.

-Aglomeracija neće stati. Duboko vjerujem da će Ivkom-vode zadržati svoje uslužno područje i nastaviti s ovim vrijednim projektom onako kako su i započele. Dokumenti EU na koje se ministar poziva, nigdje ne spominju obvezu okrupnjivanja uslužnih područja. Europski zakonodavni okvir samo diktira jednaku razinu usluge i fer cijenu za sve, a na nacionalnim vladama je da nađu model kojim će to osigurati. Sustav može biti održiv i sa 160 i sa 40 isporučitelja. Naše ministarstvo išlo je, po starom dobrom običaju, linijom manjeg otpora, te europsku direktivu shvatilo na razini predškolske matematike: veće = bolje – istaknuo je, među ostalim, gradonačelnik Batinić na zboru građana triju mjesnih odbora.

Ni mještanima Salinovca i Ivanečkog Vrhovca nije sjela Odluku Ministarstva uprave i pravosuđa, koje je na preporuku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem ivanečki referendum proglasilo protuzakonitim.

-Iako je referendum otkazan, dužnost mi je da vas iz prve ruke što kvalitetnije informiram o cjelokupnoj problematici i da vas zamolim za podršku za naša nastojanja da ne odustanemo od borbe za ivanečku imovinu i zaštitu interesa svih građana. Ministarstvo se u svojoj odluci o obustavi referenduma poziva na pravo. Međutim, pravo nije isto što i pravda! A pogotovo zato što se u našem slučaju građanima zabranjuje njihovo temeljno ljudsko pravo na izražavanje mišljenja o dovozu otpada pod svoje prozore i o otuđivanju gradske imovine jednim političkim dekretom – izjavio je, među ostalim, M. Batinić, kojem su mještani Salinovca i Vrhovca poručili  da se odustati ne smije, već da gradsko vodstvo i dalje mora ustrajati u nastojanju da zaštiti interese Grada i građana, to više što za to ima apsolutnu podršku.

I građane Stažnjevca revoltirala je Odluka ministarstva pravosuđa i uprave koje je na preporuku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ivanečki referendum proglasilo nezakonitim i poništilo ga, obrazlažući  da „predmetna pitanja nisu u samoupravnom djelokrugu JLS-ova“.

Stoga su se razočarani i ljutiti mještani okupili na Zboru građana kako bi od gradonačelnika Milorada Batinića dobili informaciju o tome što se to događa; tko i zašto Ivancu želi oduzeti vodovode i poduzeće koje smo, kao zajednica, gradili više od pola stoljeća i zašto bi kamioni varaždinske Čistoće sad odjednom trebali susjedima u Jerovec početi dovoziti stotine kamiona varaždinskog otpada i zatrpavati tamošnje odlagalište.

Kao i na zborovima u ostalim mjesnim odborima, i ovdje je gradonačelnik građanima pojasnio situaciju u kojoj je Grad Ivanec izvrgnuti pritiscima s kakvima se  nije susreo još nikad u svojoj dosadašnjoj povijesti.