Potvrđeni novi slučajevi zaraze u Varaždinskoj županiji, ovoga puta bez poznatog izvora zaraze

MGA/VV | 5.4.2020. u 20:58h | Objavljeno u Aktualno

Nakon pet dana tijekom kojih nije bilo novooboljelih, danas je iz Varaždinske županije nakon podneva prvo potvrđeno četiri nova slučaja obolijevanja od korona virusa. U međuvremenu je došla potvrda za još dva slučaja, tako da je ukupan broj oboljelih u Varaždinskoj županiji 30, potvrđeno je danas iz Varaždinske županije. Kako je potvrđena i nova osoba koja se oporavila imamo ukupno sedam izliječenih. 

Kod jedne novooboljele osobe riječ je o policijskom službeniku čija je zaraza povezana s njegovim radom u Zagrebu i u tom je kolektivu već bilo slučajeva zaraze.

- Kod ostale četiri osobe riječ je o članovima iste obitelji - rekao je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije. Danas u podne rečeno je kako je riječ o tri osobe iz iste obitelji, a sada je potvrđen i četvrti slučaj. S tim da se u podne u slučaju obitelji spominjala jedna osoba srednje dobi i dvije osobe mlađe dobi, dok je sada Vugrin rekao da su u obitelji zaražene dvije osobe srednje dobi, uz već spomenute dvije osobe mlađe dobi. S obzirom da niti jedna od novozareženih nije bio u režimu samoizolacije, ali su se nakon prvih simptoma, sami izolirali, Vugrin je naglasio važnost upravo svih higijenskih mjera i mjera socijalne distance.

A to je nakon njega naglasio i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić ističući da imaju prvi slučaj lokalne transmisije bolesti jer se kod oboljelih ne zna izvor zaraze.

- To je ono čega smo se najviše bojali. Dosad smo uvijek testirali kontakte i oboljeli su bili u direktnom kontaktu s ranije pozitivnim osobama. Sada po prvi puta nemamo direktni uzrok. Te osobe nisu bile u samoizolaciji, ali su već neko vrijeme kod kuće i ne znaju gdje su se mogle zaraziti - rekao je Kudelić te spomenuo slučaj još jedne zaražene osobe.

Također je naglasio da su svi pacijenti na liječenju u OBV-u u dobrom stanju, ali su dosta dugo pozitivni. Također imaju osobe starije od 70 godina.

 - Iz tog smo razloga pripremili Studentski dom, koji ima kapacitet za više od 200 pacijenata, i u slučaju većeg širenja zaraze, tamo planiramo smjestiti pacijente s blažom kliničkom slikom - rekao je Kudelić.

Označeno u