Za izgradnju RCGO Piškornica stigle dvije ponude, obje veće od procijenjene vrijednosti Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Za izgradnju RCGO Piškornica stigle dvije ponude, obje veće od procijenjene vrijednosti

VV | 5.9.2022. u 14:41h | Objavljeno u Aktualno

Danas, 5. rujna točno u podne u prostorima trgovačkog društva Piškornica otvorene su ponude zaprimljene u postupku javne nabave za uslugu Projektiranja i izvođenja radova na izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, procijenjene vrijednosti nabave 346.663.831,20 kuna, bez PDV-a.

Ponude su predala dva gospodarska subjekta: HELECTOR S.A., Athens čija je ponuda 820.579.056,90 kuna bez PDV-a te zajednica ponuditelja KOSTAK komunalno in gradbeno podjetje, Krško i KOSTAK – graditeljstvo tehnologija sirovine, Zagreb, s ponudom u iznosu od 669.894.434,92 kuna bez PDV-a.

- Povjerenstvo za provedbu postupka javne nabave izvršiti će pregled i ocjenu pristiglih ponuda sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi. Kako su zaprimljene ponude veće od procijenjene vrijednosti nabave, a što je obzirom na trenutno stanje na tržištu bilo za očekivati te da se Vlada RH svojom odlukom obvezala na osiguranje 90% sredstava za izgradnju Centara za gospodarenje otpadom, osnivači tvrtke Piškornica, odnosno Skupština trgovačkog društva Piškornica, zatražit će sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, kao i u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kako bi se razmotrile pristigle ponude i osiguranje financijskih sredstava. Po održavanju sastanka sa čelnicima navedenih Ministarstava biti će donijeta odluka o nastavku provedbe postupka javne nabave, odnosno započeti evaluacija pristiglih ponuda i potom donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja - izvijestili su iz Piškornice te napominju da su se i drugi Centri za gospodarenje otpadom, kao i brojne druge infrastrukturne građevine i projekti, susreli s izazovom osiguranja dodatnih financijskih sredstava te da su u suradnji s resornim ministarstvima i Vladom RH pronađeni modeli financiranja - izvjestili su iz Piškornice.

S obzirom da je Centrima za gospodarenje otpadom Zakonom o otpadu utvrđena uloga i odgovornost obrade ostatnog miješanog komunalnog otpada, a sve kako bi se tako ispunile naše obveze u sektoru otpada prema EU te da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iskazalo potvrdan stav spram osiguranja dodatnih sredstva kod drugih CGO koji su ove godine proveli postupak javne nabave, realno je očekivati takvu odluku i u ovom slučaju.