Za Covid-potvrdu dovoljan i brzi antigenski test, Capak objavio detalje Foto: VV arhiva / ilustracija

Za Covid-potvrdu dovoljan i brzi antigenski test, Capak objavio detalje

VV / dnevnik.hr | 11.1.2022. u 16:49h | Objavljeno u Aktualno

Ministar zdravstva Vili Beroš sastao se danas s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i epidemiolozima. Tema razgovora bila je posljednja najava ministra prema kojoj će se i na temelju brzog antigentskog testa moći dobiti COVID potvrda. Zasad je to moguće samo PCR testom.

''Razgovarali smo o promjeni strategije i činjenici da su sve zemlje Europe limitirane PCR kapacitetima. S obzirom na pojavu boljih brzih antigenskih testova i njihovu reakciju, epidemiolozi su mišljenja da njihova upotreba doživljava novi vid'', rekao je nakon sastanka Beroš, piše dnevnik.hr.

''Bitno je vrijeme reakcije i vrijeme dijagnosticiranja novih slučajeva. Jučer je HZJZ nešto promijenio upute za karantenu i izolaciju. Sve u svemu, dobar sastanak'', poručio je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je objasnio da se treba pripremiti za veći broj testiranja u trenutcima kada se u Europi širi omikron soj koronavirusa.

''Dogovorili smo i na koji način će se to financirati, a skupa s preporukama koje su jučer izdane, gdje smo explicite napisali da se brzi antigenski testovi ne moraju potvrđivati PCR-om, proširili smo to da se zaraza može dijagnosticirati brzim antigenskim testovima'', kazao je.

Brze antigenske testove radit će i liječnici opće prakse u svojim ordinacijama, otkrio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

''Testiranje će biti moguće u svim onim ustanovama koje su naši ugovorni partneri s kojima imamo komunikaciju preko CEZIH-a i bit će za to plaćen'', kaže.

Zbog tehničkih prepreka ljekarne zasad neće provoditi dijagnostičke testove, dodao je Capak i naglasio da će COVID potvrde izdane na temelju brzih antigenskih testova vrijediti samo na području Hrvatske. S druge strane, EU digitalna COVID potvrda o preboljenju izdaje se isključivo temeljem pozitivnog PCR testa i vrijedi 180 dana. Dodao je da će Covid-potvrda dobivena antigenskim testom vrijediti 48 sati, a ona o preboljenju kao i ona o preboljenju dobivena na temelju PCR testa.

"Ta mogućnost već sada postoji, a sada će se proširiti na cijelu Hrvatsku i vrijedit će samo u Hrvatskoj. Mi smo uložili prigovor na to što takve potvrde neće vrijediti u Europskoj uniji", rekao je.

Beroš je otkrio i da je dosad u Hrvatskoj aplicirano 106 doza lijeka protiv COVID-a.