"Za" Čehokov proračun 24 vijećnika; Bosilj smatra da se radi o plagijatu Habuševa proračuna Foto: Krešimir Đurić

"Za" Čehokov proračun 24 vijećnika; Bosilj smatra da se radi o plagijatu Habuševa proračuna

M.P./Varaždinske vijesti | 20.6.2017. u 16:23h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin dobio je proračun za 2017. godinu. Prijedlog proračuna gradonačelnika Ivana Čehoka podržala su 24 vijećnika, dok je samo nezavisni Davor Patafta bio "suzdržan"

Čehok je u uvodu obrazložio kako je proračun donijet na temelju onog što je bilo planirano na temelju neuspjelih proračuna za 2017. i onoga što je potrošeno u šest mjeseci ove godine.

- Naravno, tu su i neke stavke koje pokazuju smjerove razvojnog zamaha u gradu te ono što bismo mogli očekivati u punom iznosu i zamahu s novim proračunom za 2018. Nastojali smo pomiriti ono o čemu smo svi zajedno govorili u kampanji i što smo obećali građanima - rekao je Čehok zahvalivši bivšoj gradskoj vlasti što su, iako bez proračuna, pripremali neke projekte.

- Ovaj proračun je dobar kompromis i treba ga usvojiti. Nastojali smo koliko je moguće zadržati one stavke ili ne mijenjati bitno stavke koje su se odnosile na stečena prava proračunskih korisnika. Povećavali smo stavke gdje smo mislili da njihovim povećanjem pridonosimo kvaliteti života - naveo je Čehok.

Od novih investicija, najavio je veća izdvajanja za sport, a tu je i projekt dogradnje postojeće zgrade Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici za što je iz fondova osigurano 17 milijuna kuna. Međutim, u proračunu nema sredstava za dogradnju 6. osnovne škole.

- Mislimo da je ovo sretan spoj onoga što smo zatekli i onoga što smo morali poštivati i razvojnih smjernica o kojima smo govorili u kampanji. Što se tiče dogradnje 6. OŠ, investicije vrijedne oko 30 milijuna kuna, mi smo je sveli na sedam milijuna kuna. Ideja je da se dogradi sportska dvorana, dok će se velikom pritisku na 6. OŠ dokočiti racionalizacijom i raspodjelom mreže škola - istaknuo je Čehok.

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar pojasnio je pak kako je u ovom prijedlogu proračuna za 2017. ono što nije bilo u „palim“ proračunima, odnosno identičan je iznos ukupnih prihoda i primitaka te ukupnih rashoda i izdataka, 227 milijuna kuna.

- Rashode smo planirali na temlju prihoda. Ovo je proračun „što prihodite, to i potrošite“ - naglasio je Avar.

Također je dodao kako je planirano da Zajednica sportskih udruga grada Varaždina vrati 670.000 kuna sredstava utrošenih za projekte uređenja igrališta, a ide se i na smanjenje naknada članovima Upravnih vijeća. Oni će, umjesto dosadašnjih 1.000 kuna mjesečno, dobivati 367 kuna po dolasku na sjednicu Upravnog vijeća.

- Ići će se i pregovore oko ugovora za izgradnju Arene Varaždin za što se iz proračuna trenutno izdvaja 32 milijuna kuna, ali i u pregovore s APN-om oko problema JUGS-a - najavio je Avar.

Očekivano, najkritičniji je prema proračunu bio SDP. Neven Bosilj, koji je usporedio ovaj prijedlog proračuna s onim iz ožujka, ustanovio je kako je 93 posto prijedloga proračuna iz ožujka u ovome prijedlogu.

- Vi ste ovim proračunom plagirali Gorana Habuša. Habuš je bio loš gradonačelnik, no imao je neke dobre ideje koje je vaša ekipa u vijeću srušila. Koja je krucijalna razlika između proračuna iz ožujka koji je srušen i ovoga koji je danas? U ovome se vidi pomanjkanje ideja, bezidejnost, uzete su gotovo iste stavke i samo su neke mijenjane. Budućnost se ne događa, tu se ne vidi vizija - ukazao je Bosilj.

Međutim, napomenuo je kako će unatoč tome SDP-ovi vijećnici prihvatiti prijedlog proračuna.

Dvoje vijećnika iz redova reformista također je prihvatilo prijedlog proračuna.

- Proračun ima nedostataka i nedorečenosti, no moramo biti ozbiljni. Čehok je dobio izbore i povjerenje građana te ćemo glasati za proračun. Reformisti nisu u koaliciji s nezavisnom listom Čehoka, no gradonačelnik će imati našu podršku za sve kvalitetne programe, projekte i odluke, ali ćemo ujedno upozoravati na ono što nije dobro - napomenula je Natalija Martinčević koja očekuje sinergiju između Grada i Županije.

Nezavisni Davor Patafta napomenuo je pak kako će biti suzdržan prilikom glasovanja o prijedlogu proračuna budući da je to dokument koji se ne može napraviti u svega nekoliko dana, a što je napravila aktualna vlast.

- Mnogi od vas ukazali su na propuste, no ipak ste odlučili podržati proračun. S aspekta profesionalnosti to je kontradiktorno. No, očito se tako radi u politici - primijetio je Patafta.

Čehok je na kraju rasprave SDP-ovom Bosilju „zahvalio“ na matematici i izračunima.

- Nismo se zamarali koliko je ostalo Habuševog, a koliko će biti našeg proračuna. Nekad je velika razlika samo u jednoj stavci. Htjeli smo napraviti da varijable ne budu nepoznate vijećnicima, da budu svjesni da ćemo prihodovati 227 milijuna kuna, i isto toliko potrošiti. Nema više trošenja nečega što nismo zaradili. Tako se ponašala država, tako smo se i mi ponašali prije u vijeću u poglavarstvima, za najboljih godina, počeli smo trošiti, no došla je kriza. Treba biti oprezan - poručio je Čehok najavivši kako će se proračun ubuduće planirati drugačije nego dosad.

- Napravit ćemo opet knjižicu „Varaždin, proračun u malom“. Želimo da svaki građanin dobije knjižicu s grafovima - najavio je varaždinski gradonačelnik.