WOMEN IN BUSINESS Tehnološki park Varaždin promovira uspješne priče žena poduzetnica Foto: Tehnološki park Varaždin

WOMEN IN BUSINESS Tehnološki park Varaždin promovira uspješne priče žena poduzetnica

VV | 15.1.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Tehnološki park Varaždin partner je na EU projektu “Women in business” (WIB) (WIB) - Osnaživanje ženskog poduzetništva u Dunavskoj regiji. Cilj projekta je motiviranje, osnaživanje i educiranje mladih žena koje imaju poslovnu ideju na pokretanje i razvoj vlastitog poslovanja.

U sklopu provedbe projekta identificirano je 27 inspirativnih žena poduzetnica iz devet zemalja dunavske regije. Njihovi primjeri uspješnih priča i inicijativa važan su dio poticanja ženskog poduzetništva jer potencijalnim poduzetnicama pružaju priliku da upoznaju žene koje su uspjele u poduzetništvu, te im mogu biti uzori.

Kao jedan od takvih primjera prepoznata je i Andrijana Mrkela, osnivačica obrta za računalno programiranje i savjetovanje “Pixeli”, poduzetnica u Tehnološkom parku Varaždin. Mrkela je stručnjakinja s višegodišnjim iskustvom na području digitalne strategije, dizajna korisničkog iskustva i sučelja te prototipiranja. Vanjski je suradnik Fakulteta organizacije i informatike na kolegiju upravljanja informatičkim uslugama.

Voditeljica projekta Women in Business Emilija Stručić sudjelovala je u kreiranju i provođenju brojnih projekata s tematikom ženskog poduzetništva, podpredsjednica je Sektorske grupe za žensko poduzetništvo Europske poduzetničke mreže, te članica radne grupe za razvoj ženskog poduzetništva dunavske regije. Kao jednu od aktivnosti projekta važnih za prilagodbu razvoja ženskog poduzetništva recentnom stanju u dunavsko regiji, Stručić ističe izradu Političke agende za razvoj ženskog poduzetništva.

- Agenda će biti predstavljena svim nacionalnim i EU dionicima koji imaju utjecaj na donošenje direktiva, razvojnih planova i strategija - najavljuje.

TECH_PARK_WiB_Članak_01_Photo_01_Cover_photo.jpg

Još jedan primjer uspješne priče u okviru provedenih projekata je Digitalna marketinška agencija VOP. Osnivačica agencije Ivana Ipša, sudjelovala je na projektima koje je provodio Tehnološki park s ciljem razvoja ženskog poduzetništva. Korištenjem znanja i vještina dobivenim kroz te projekte, ali prije svega vjerom u vlastitu ideju i predanim radom na njenom razvoju, u manje od pet godina razvila je uspješan posao.
Od samog osnivanja Tehnološki park Varaždin provodi projekte koji, osim poticanja i podrške poduzetništvu općenito, veliki značaj daju upravo poduzetništvu žena. Kroz takve projekte osiguravale su se edukacije, umrežavanja, mentoriranja, sudjelovanja na međunarodnim konferencijama te predstavljanje poduzetnica.

- Prilikom osnivanja Tehnološkog parka Varaždin prije 13 godina, od 35 stanara bila je samo jedna poduzetnica, odnosno 2,8 %. U uredima Tehnološkog parka Varaždin trenutno je smješteno 49 poduzeća, od čega je 10 žena osnivača odnosno njih 20 %. Ako uzmemo u obzir da od 70.000 poduzetnica koliko ih ima u Republici Hrvatskoj, samo njih 5 % posluje u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, onda je to pokazatelj kako ovakvi projekti Tehnološkog parka Varaždin itekako imaju osnove - poručuju iz Tehnološkog parka Varaždin koji poziva sve ćene koje se tek odučuju na poduzetništvo, kao i one koje su već poduzetnice da se uključe u projekt sa svojim idejama i izazovima, kako bi ih povezali s drugim poduzetnicama, te im pomogli da iskoriste prednosti zajedničkog EU tržišta.

Dodajmo i to kako je u okviru porjekta izrađen i Priručnik dobrih praksi koji je dostupan na web stranici projekta, a u njemu su navedene sve koristne nacionalne inicijative za razvoj ženskog poduzetništva te uspješne ženske poduzetničke priče.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije (ERDF, IPA, ENI) u okviru drugog poziva INTERREG Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020.

TECH_PARK_WiB_Članak_01_Photo_03.png