ilustracija

Vugrin: Svadbene svečanosti s najviše do 100 uzvanika, dodatne restrikcije za sada nećemo tražiti

| 28.8.2020. u 12:36h | Objavljeno u Aktualno

Načelnik stožera Civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin na današnjoj je press-konferenciji izvijestio da je u Varaždinskoj županiji u proteklih 24 sata zabilježeno devet novih slučajeva zaraze koronovarisom i naglasio da je epidemiološka slika u Varaždinskoj županiji narušena

- U prvom valu, koji je bio od 1. ožujka do 4. svibnja, imali smo 47 slučajeva zaraze koronavirusom, a samo u proteklih 8 dana imamo 48 pozitivnih osoba. U istom razdoblju je testiran 1001 uzorak znači da je pojavnost među testovima 4,8 posto - rekao je Vugrin.

Napomenuo je da je jutros Županijski stožer civilne zaštite imao koordinaciju s načelnicima lokalnih stožera.

- Otvorili smo raspravu, da čujemo njihova mišljenja, a s obzirom na to da je nacionalni Stožer rekao da će slušati lokalne stožere da predlažu određene mjere s obzirom na razvoj epidemiološke situacije, Županijski je stožer za nacionalni stožer pripremio prijedlog odluke o limitiranju broja uzvanika na svadbenim svečanostima, tako da gornja granica uzvanika na svadbenim svečanostima bude 100 uzvanika. Isto tako predlažemo da se mjera primjenjuje tijekom cijelog rujna jer vidimo da već imamo 25 pozitivnih sa samo jedne svadbe sa 130 uzvanika, pa ako imamo svadbu s većim brojem uzvanika na kojojbi se pojavio koronavirus epidemiološka struka, koja je već sada na rubu resursa, ne bi mogla kvalitetno analizirati i obraditi sve podatke u zadovoljavajućem vremenu. Za sada nećemo tražiti nikakve dodatne restrikcije, ali će se prema javnosti ići s edukacijom i s određenim preporukama. jer vjerujem da su građani Varaždinske županije odgovorni - naglasio je Vugrin.

Naglasio je da su trenutačno žarišta grad Varaždin te cestičko - viničko područje.

- Samo u ta dva područja registrirano je preko 50 posto slučajeva pojavnosti i s obzirom na aktualnu situaciju i početak školske godine, županijski stožer zbog poboljšanja epidemiološke situacije preporučuje odgodu svih planiranih događaja s većim brojem ljudi, a na kojima nije moguće osigurati provedbu svih epidemioloških mjera - zaklkučio je Vugrin.