Vučković: Obrana od tuče počela je 15. lipnja i za to su osigurana sredstva

| 23.6.2023. u 19:10h | Objavljeno u Aktualno

- Obrana od tuče počela je 15. lipnja, a Državni hidrometeorološki zavod zadužen je za njezino provođenje za koje su osigurana potrebna sredstva, ustvrdila je u petak ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je u petak otvorila novi dječji vrtić u Gornjem Jesenju.

Uoči protugrade sezone, upravo od ministara Marije Vučković i Davora Filipovića žurno osiguravanje 900 tisuća eura za obranu od tuče zatražila je Branka Ivančan-Picek,  ravnateljica DHMZ-a, iako u njemu zapravo ne žele sustav koji je na snazi. Naime, dok je znanstvena zajednica oko primjene raketa podijeljena, a protivnici ne daju nikakvu zadovoljavajući alternativu, tradicionalnu obranu od tuče i dalje traži dio županija i poljoprivrednika. O tome su obavijestili Ministarstvo poljoprivrede pa ono nije u proceduru dalo Zakon o prestanku važenja Zakona o sustavu obrane od tuče, već je od Ministarstva gospodarstva i DHMZ zatražilo da se i dalje postupa po važećem zakonu.

 - Više puta smo čuli što nadležna državna tijela, stručnjaci, znanstvenici misle o učinkovitosti tog sustava, što misle svjetske organizacije. U ovom trenutku bih htjela poručiti i poslati umirujuću poruku našim poljoprivrednicima. Sustav će se primjenjivati na način kako je to predvidio DHMZ, rekla je u petak Vučković.

Spomenula je sufinanciranje police osiguranja s intenzitetom potpore od 70 posto te naglasila da će Vlada i dalje osigurati sredstva za štete.

–Na temelju zakona o ublažavanju posljedica elementarnih nepogoda od strane Ministarstva financija svake se godine dodjeljuju sredstva, a tu su i prevencija te ulaganja putem investicijskih mjera programa ruralnih razvoja u mreže, zatim u sustave obrane od tuča na poljoprivrednim gospodarstvima i, na kraju, kompenzacijske mjere dodatnih programa, koje provodimo već dvije godine. Započeli smo s Požeško – slavonskom županijom, nastavili prošle godine kad smo sufinancirali štete na području šest županija upravo nakon tuča. Poljoprivrednici mogu očekivati pomoć i ove godine, primjenjivat ćemo jednaka načela, to su dodatni programi koje je osmislila ova vlada i nastavit će ih raditi i dalje, poručila je ministrica.