"U mjesec dana imate četiri različita stava za vrtiće, koji je vaš konačni stav?" Foto: Krešimir Đurić

"U mjesec dana imate četiri različita stava za vrtiće, koji je vaš konačni stav?"

IHR/Varaždinske vijesti | 4.10.2023. u 11:57h | Objavljeno u Aktualno

Današnji aktualni sat Županijske skupštine nije zaobišlo pitanje sufinanciranja vrtića. Podsjećamo, od početka ovog mjeseca Vlada će općinama i gradovima u Hrvatskoj isplatiti prva sredstva za sufinanciranje vrtića.Prema novom modelu osiguranja fiskalne održivosti vrtića, čija je uredba prihvaćena na prošlotjednoj sjednici Vlade, gradovi i općine dobit će sredstva za vrtiće koja će im rasteretiti proračune. Općinama i gradovima sredstva će se isplaćivati uzimajući u obzir stupanj razvijenosti, pa tako će subvencije biti od 6,25 posto za razvijene općine i gradove, do 50 posto prosječne ekonomske cijene smještaja po djetetu, koja iznosi oko 292 eura, odnosno 2160 kuna za
najnerazvijenije općine i gradove.

Pitanje sufinanciranja vrtića prva je "potegnula" Sanja Kočet, vijećnica Reformista i načelnica Općine Donja Voća koja je rekla kako općine koje nemaju vrtiće, među kojima je i općina koju vodi, nemaju pravo ostvariti nikakvu subvenciju iako Općina subvencionira smještaj djece koja polaze vrtić u drugim jedinicama lokalne samouprave, kao i program predškole.

- Mi smo općina koja prema ovoj uredbi ima pravo dobiti 50 posto subvencije po djetetu, ali nećemo ju ostvariti jer nemamo vrtić na području općine. Stoga župane upućujem jedan apel, da kroz Ministarstvo osigurate, pomognete našim općinama, a takvih je tri, da kroz dodatne programe potpore nam se lakše omogući gradnja vrtića. Naša općina je iskoristila javni poziv, prijavili smo se i osigurali određena sredstva. Osigurali smo maksimalni iznos sredstava kroz taj javni poziv, ali to nam to još uvijek nije dostatno da bismo izgradili vrtić na području naše općine - rekla je Kočet koju je zanimalo hoće li se izgraditi školsko-sportska dvorana.

- Potpisan je ugovor o pripremi projektno-tehničke dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju dvorana u osnovnim školama, ali i za izgradnju dvorana kroz područne škole. Osnovna škola u Donjoj Voći krenula je u pripremu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju prve školsko-sportske dvorane na području općine u sklopu škole. Možemo li očekivati, da će po objavi natječaja od Ministarstva, Županija prijaviti projekt i izgraditi dvoranu? - rekla je Kočet.

SDP-ov vijećnik Luka Zrinski podsjetio je kako je župan Anđelko Stričak 18. rujna ove godine, sa stranačkim kolegama, održao konferenciju za novinare na kojima se hvalio model fiskalne održivosti vrtića koje je donijela Vlada.

- Ova mjera funkcionira po modelu stupnja razvijenosti jedinica lokalne samouprave, pa će tako općine i gradovi dobiti od 6,25 posto sufinanciranja do 50 posto prosječne cijene smještaja djeteta u vrtiću. Smatrate li da je doista u redu da država vrednuje dijete prema tome gdje je rođeno i gdje živi, a prema ovoj računici, dijete s prebivalištem u Gradu Varaždinu, HDZ-u, vrijedi čak osam puta manje nego u nekoj drugoj sredini. Činjenica je da i općine, koje nemaju vrtić, neće dobiti ni jedan cent. Smatrate li da djeca, primjerice u Općini Donja Voća, neće dobiti ništa i to iz razloga jer vaš stranački kolega Jurgec, bivši načelnik, nije u tri mandata uspio izgraditi vrtić? - pitao je Zrinski i ustvrdio da su djeca izvanstranačka tema, moraju biti vrednovana jednako te sva djeca zaslužuju besplatan vrtić.

I dok je župan Anđelko Stričak poručio vijećnici Kočet da će Općina Donja Voća dobiti vrtić i školsko-sportsku dvoranu, za koju je bivši župan uskratio suglasnost da se gradi na školskom zemljištu, vijećnika Zrinskog je pitao koji je konačni stav SDP-a prema toj temi.

- Peđo Grbin 1. rujna rekao je da vrtići trebaju biti besplatni za sve, 11. rujna SDP-ov gradonačelnik Bosilj navodi da je potrebno podići cijenu Dječjeg vrtića Varaždin, i evo, tu smo već u koliziji: jedan tvrdi da vrtić treba biti besplatan, a Bosilj diže cijene vrtića. Zatim, 19. rujna SDP tvrdi da Općina Donja Voća dobiva 147 eura po djetetu, da bi 2. listopada, opet SDP ustvrdio da Općina Donja Voća ne dobiva ništa. Znači, mi u mjesec dana po pitanju SDP-a imamo četiri stava i ja vas sada pitam: koji je konačni odgovor? Da li Opčina Donja Voća dobiva sredstva ili ne, trebaju li vrtići biti besplatni ili treba podići cijene. Mi dan danas ne znamo vaš stav - rekao je župan koji je rekao kako opet nije jasno treba li pri dodjeli sredstava s državne razine i fondova EU treba biti neki stupanj razvijenosti ili ne.

- Jer Milanovićeva Vlada iz 2013. godine donosi tu uredbu. Samo što su se tada ta sredstva dijelila stranački. Jel' tako? Postojao je tzv. Grčićev fond, pa tko je SDP-u bio mio dobio je sredstva, a tko nije nije dobio. Danas više toga nema. Danas postoji sredstva poravnanja i svaka općina i grad dobiva određeni iznos iz državnog proračuna prema stupnju razvijenosti, a takvi su kriteriji i na razini EU. Jedino u Varaždinu ne treba tako biti, trebamo biti drugačiji. Krećemo s mjesnim odborima. Niti drugu Titu nije palo na pamet da ukida mjesne odbore, samo tada su se zvale mjesne zajednice. Znači ja vas molim da kad raspravljamo o vrtićima da konačno se izjasnite koji je stav SDP-a - rekao je Stričak, Na što mu je SDP-ov vijećnik Luka Zrinski uzvratio kako mu župan i dalje nije odgovorio na pitanje: jesu li sva djeca jednaka.

.