Vrhovni sud: Ugovori za MBO obradu 120.000 tona bala iz 2008. - važeći

M.P./Varaždinske vijesti | 28.6.2018. u 13:19h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Vrhovni sud ovih je dana prihvatio reviziju tvrtke T&H Invest (bivši Održivi razvoj) te ukinuo presudu Visokog trgovačkog suda RH kojom je Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje iz 2008. utvrđen ništetnim.

Štoviše, VTS je predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Podsjetimo, djelomičnom presudom Trgovačkog suda u Varaždinu donijetoj u lipnju 2014. utvrđen je ništetnim Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje sklopljen 2018. između Varkoma i Održivog razvoja (tada T7 VIS) te dodatka tom ugovoru i sklopljenih promomorija. Drugostupanjskom presudom Visokog trgovačkog suda odbijena je žalba T&H Investa kao neosnovana i potvrđena je djelomična presuda.

Protiv drugostupanjske presude T&H Invest podnio je reviziju koju je Vrhovni sud ocijenio osnovanom.

Vrhovni je sud, između ostalog, ocijenio kako su „nižestupanjski sudovi vrijednosni cenzus pogrešno ocijenili jednim od kumulativnih bitnih uvjeta izuzeća od primjene Zakona o javnoj nabavi te su propustili mogućnost primjene izuzeća iz Zakona o javnoj nabavi raspraviti odvojeno od vrijednosnog cenzusa“. Varaždinski je sud, podsjetimo, ugovor utvrdio ništetnim navodeći da nije ispunjen niti jedan od kumulativnih uvjeta za izuzeće od postupaka javne nabave, a to je vrijednosni kriterij iz Zakona o javnoj nabavi, kao i postupanje s ciljem žurnog sprječavanja nastanka štete. Taj je sud ocijenio da su se u konkretnom slučaju, u smislu odredbi Zakona o javnoj nabavi, za izuzeće od primjene postupka javne nabave kumulativno morala ispuniti dva uvjeta – postojanje potrebe za nabavu s ciljem žurnog sprječavanja nastanka štete i vrijednosni kriterij. Drugostupanjski VTS prihvatio je kao pravilno shvaćanje prvostupanjskog suda da su za izuzeće od primjene postupka javne nabave morala biti kumulativno ispunjena oba uvjeta i to potreba za žurnim sprječavanjem nastanka štete i vrijednosni kriterij.

Sandra Hrman, članica uprave T&H Investa kaže da je, s obzirom na rješenje Vrhovnog suda, očigledno da su ugovori za MBO obradu 120.000 tona otpada iz 2008./2009./2010. godine važeći, a sve dosadašnje sudske odluke Trgovačkog suda u Varaždinu i Visokog trgovačkog suda ukinute zbog povreda koje su isticali, nažalost, dugi niz godina.

- Ne trebamo ukazivati na to koliko je T7 VIS ( danas T&H Invest) oštećen dosadašnjim nepoštivanjem ugovora za MBO obradu otpada od Varkoma i Grada Varaždina. Naime, smatramo da je svima nedvojbeno da je T7 VIS ispunio sve svoje ugovorne obveze i izgradio moderno i suvremeno postrojenje za MBO obradu otpada koje danas mnogi žele kupiti. Da su Varkom i Grad Varaždin sukladno obvezama iz ugovora 2008./2009./2010. godine isporučivali otpad u MBO postrojenje u Brezju, na vodozaštitnom području u Brezju ne bi bilo niti jedne bale otpada već vrlo vjerojatno nove tvornice u toj gospodarskoj zoni - kazala je S. Hrman.