Vozači, stiže nam snijeg! Jeste li se pripremili za zimske uvjete? Foto: VV arhiva / ilustracija

Vozači, stiže nam snijeg! Jeste li se pripremili za zimske uvjete?

VV / HAK | 8.11.2017. u 20:23h | Objavljeno u Aktualno

Prema trenutačnim meteorološkim prognozama, i na varaždinskom bi području početkom sljedećeg tjedna mogle pasti prve pahulje snijega. Ostvarile se te najave ili ne, temperature su sve niže, a to znači da bi vozači na svojim automobilima trebali promijeniti gume.

2017-11-8_DHMZ_prognoza_7_dana.jpg

Izvor: DHMZ

Naime, prema Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskojod 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj, piše HAK.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Na području Varaždinske županije u zimske dionice javnih cesta ubrajaju se autocesta A4 (GP Goričan, granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb - čvorište Ivanja Reka, A3), državna cesta D2 (G. P. Dubrava Križovljanska, gr. R. Slovenije – Varaždin D528) te Varaždin (D2) – čvorište Varaždin (A4).

karta-zimskih-dionica-HAK.jpg

Izvor: HAK

Na tim se dionicama od 15. studenoga obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume jer već pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, njome se produljuje zaustavni put što je vrlo opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit  će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara.

O zimskoj opremi u zemljama u Europi možete pogledati na HAK-ovoj stranici o Zimskoj opremi u RH i Europi.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci