Vodotoranj "pod skelama": za 15-ak dana počinju radovi vrijedni 15 milijuna kuna Foto: Ilustracija

Vodotoranj "pod skelama": za 15-ak dana počinju radovi vrijedni 15 milijuna kuna

IHR/Varaždinske vijesti | 27.9.2019. u 10:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski župan Radimir Čačić i Darko Varga, direktor varaždinske tvrtke Mepro danas su u Županijskoj palači potpisali ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Vodotornja.

Upravo je varaždinska tvrtka izabrana za izvođača radova kao najpovoljnija u postupku javne nabave, a konačni početak radova veseli i varaždinskog župana. 

- Nakon mnogo pokušaja i promašaja, uspona i padova danas smo potpisali ugovore i radovi na Vodotornju počinju za kojih 15-ak dana. Radove će izvoditi varaždinska tvrtka koja radi  već nekoliko velikih objekata u Varaždinu, a u Hrvatskoj cijeli niz - rekao je Čačić koji se požalio kako je sam postupak izvođača radova trajao duže nego što će trajati obnova Vodotornja.

- U dobrom standardu ove zemlje godinu dana provodite formalnosti, godinu dana sprovodite javne natječaje, dižete se i padate. Onda nakon godinu dana ugovorite radove koji trebaju biti gotovi za 10 mjeseci - rekao je Čečić. 

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove Vodotornja nakon provedenih postupaka javne nabave iznosi 15.091.265,36 kuna, od čega se na same radove odnosi 14.618.290,36 kuna. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz kojeg je dodijeljeno 6.392.197,50 kuna bespovratnih sredstava, a Varaždinska županija je bespovratna sredstva u iznosu od 4.265.555,25 kuna osigurala i iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Iz županijskog proračuna će biti osigurano 4.433.512,61 kuna. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 13.943.596,25 kuna.   

Na zgradi Vodotornja predviđeni su opsežni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati, što će rezultirati smanjenjem potrošnje primarne energije od 67,49 % godišnje u odnosu na potrošnju prije energetske obnove. Proračunska emisija CO2 smanjit će se za 72,66 %.

- Riječ je o vrlo specifičnim projektima: skinut će se stara fasada stara 56 godina, stavit će se nova ventilirana fasada, bit će postavljena kompletna izlolacija što će podići zgradu iz razine D u razinu B, a zahvaljujući energetskoj obnovi, uštede će biti 150.000 do 200.000 kuna samo na energentima na godišnjoj razini. Bit će uređen novi ulaz s proširenjem i platformom za invalidne osobe i teže pokretljive osobe, novi sustavi napajanja koji će smanjiti troškove održavanja te novi sustavi rasvjete. To je prvi dio vrijedan 15 milijuna kuna koji sada završavamo. Slijedi kompletno skidanje odašiljača s krova, dio je već skinut, najveći, koji je bio najveći zagađivač, je uklonjen. Drugi će biti uklonjeni postepeno kako ugovori ističu. U tijeku je natječaj za izvođača radova za sanaciju krova, a što se tiče opremanja objekta, koje će se pokriti iz tekućih troškova - najavio je Čačić.  

Iako dolazi zimski period, direktor tvrtke Mepro ističe kako imaju iskustva u takvim projektima te će ga završiti u ugovorenom roku od 10 mjeseci.

- Svaki projekt je bezuvjetan izazov, a ovo je vrlo kompleksni i složen posao. Sam objekat je prilično visok i izrađen na način da će se većina svih radova odvijati vani na visini od 40 metara. Potrebno je prvo skinuti postojeću fasadu, staviti novu izolaciju, nove prozore. Puno radova se izvodi vani na otvorenom - rekao je direktor Varga.