Vlašić: Sredstva za Aglomeraciju su osigurana i to nema veze s izgradnjom

Nakon što je predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak na jučerašnjoj pressici ukazao na žalbe pristigle na dvije javne nabave koje je tvrtka Varkom objavila za projekt Aglomeracije Varaždin i odluke o odabiru koje je poništila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), novinare je jutros o spomenutom projektu informirao i direktor tvrtke Vlado Vlašić.

Na javnu nabavu koja se odnosila na dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda stiglo je, kaže, deset ponuda pri čemu je povjerenstvo za tri ocijenilo da zadovoljavaju uvjete iz natječajne dokumentacije. Na kraju je najpovoljnijom ocijenjena ponuda izraelske tvrtke po cijeni izgradnje od 142,8 milijuna kuna i godišnjim operativnim troškom od 5,2 milijuna kuna.

- Iako je bilo vidljivo i da se kod te tri ponude može govoriti o sitnim nedostacima, a koji nemaju utjecaja na ponudu, povjerenstvo ih je ocijenilo valjanima te je sukladno kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude odabran najpovoljniji ponuditelj. Željeli smo spasiti natječaj iako je postojala bojazan što će DKOM odlučiti - pojasnio je Vlašić.

Odbijeni su ponuditelji nakon donijete odluke, DKOM-u odmah uputili žalbe.

- DKOM je donio rješenje da nijedna ponuda ne odgovara uvjetima javnog nadmetanja. Primjerice, kao nedostatak jedne DKOM je ocijenio korištenje strane riječi „zasebnosti“ - naveo je Vlašić dodavši da će žaliteljima podmiriti više od 500.000 kuna troškova te će poništiti natječaj i objaviti novi poziv na nadmetanje za isti predmet nabave.

No, kako bi se izbjegao sličan scenarij, Varkom je prije desetak dana poništio i javno nadmetanje za sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda za grad Varaždin te sanaciju postojećeg sustava odvodnje. I tu je stiglo deset ponuda, no nijedna nije bila u skladu s uvjetima iz natječajne dokumentacije.

Direktor Varkoma komentirao je i usporedbu s projektom aglomeracije koji se provodi u susjednoj Međimurskoj županiji.

- Međimurje je pogranična županija čiji se projekt dijelom financira i iz pretpristupnih fondova. Mi nismo imali tu mogućnost i zbog toga je Međimurje bilo u prednosti. Mi nismo mogli koristiti sredstva iz pretpristupnih fondova već samo ih pristupnih fondova - rekao je Vlašić.

Spominjani rok za dovršetak projekta Aglomeracije, kraj 2018. godine, zapravo je rok za izgradnju uređaja.

- Do tog roka sva naselja veličine grada Varaždina i pripadajućih naselja moraju imati treći stupanj pročišćavanja. Sredstva su osigurana no to nema veze s izgradnjom. Teško je prognozirati kada će radovi započeti, no izvjesno je da bi na proljeće mogli početi radovi na drugom natječaju na izgradnji mreže na području grada Varaždina i jugozapadnog kolektora - kaže Vlašić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.