Vladajući za ponovno uvođenje obveznog vojnog roka? Foto: Ilustracija/Ministarstvo obrane RH

Vladajući za ponovno uvođenje obveznog vojnog roka?

VV/24sata.hr | 24.2.2016. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Hrvatska ukinula obvezno služenje vojnog roka, na saborskom Odboru za obranu vladajući su se založili da se razmotri njegovo ponovno uvođenje, piše portal 24sata.hr.

Na Odboru je jednoglasno podržan prijedlog da se general Drago Lovrić razriješi dužnosti načelnika Glavnog stožera zbog isteka mandata te da se na tu dužnost imenuje general pukovnik Mirko Šundov.

Tijekom rasprave Ines Strenja Linić (Most) novom načelniku Glavnog stožera poručila kako treba razmišljati o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka.

- Treba razmišljati o tome da li ponovno uzeti u obzir da se služi određeni vojni rok, naravno na dobrovoljnoj bazi, na način da se to ostavi kao mogućnost - rekla je Strenja Linić, prenosi 24sata.hr.

Stevo Culej (HDZ) založio se za obvezno služenje vojnog roka. Nakon sjednice odbora o vojnom roku očitovao se i ministar obrane Josip Buljević .

- Ja to podržavam, ali se radi o tome koliko ćemo imati sredstava i kakvi su naši trenutni prioriteti - rekao je Buljević koji je o tome spreman razgovarati.

Za razliku od njega Igor Dragovan (SDP) kazao je da, koliko zna, vojni rok iziskuje velika novčana davanja.

- U ovom trenutku je u prošlom mandatu napravljen iskorak što se tiče pričuve, treba je podići na drugačiju razinu, a što se tiče obaveznog vojnog roka, ja nisam za to - poručio je Dragovan., prnosi 24sata.hr.