Vladaju respiratorne infekcije – što pedijatri preporučuju roditeljima? Foto: Pexels/ilustracija

Vladaju respiratorne infekcije – što pedijatri preporučuju roditeljima?

| 9.1.2024. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

Broj posjeta oboljele djece pedijatrijskim ordinacijama u Varaždinskoj županiji uobičajeno je povećan za ovo doba godine, doznajemo iz pedijatrijskih ordinacija županijskog Doma zdravlja.

Prevladavaju virusne bolesti gornjih dišnih putova, koje se očituju povišenom temperaturom, sekrecijom iz nosa i kašljem, a zahtijevaju simptomatsko liječenje (povećani unos toplih napitaka, liječenje preparatima za snižavanje temperature, kapima za nos i sirupima za kašalj).

Pedijatri ističu da je korona i dalje aktualna, nešto više među dojenčadi, kojima je to obično i prva bolest s febrilitetom. Polako se povećava i broj oboljelih od gripe - glavni simptom je izrazito visoka temperatura pa i viša od 40 stupnjeva, praćena lošijim općim stanjem, a traje 3 do 5 dana.

Očekuje se povećanje broja oboljelih od gripe s povratkom u školske klupe i vrtiće nakon praznika.

Hripavac je prvenstveno zastupljen kod starije školske djece, a sporadično se dokazuje i kod djece predškolske dobi, obično ako u obitelji oboli stariji brat ili sestra.

Prema napucima pedijatara, roditeljima se preporučuje izbjegavanje mjesta okupljanja s većim brojem djece i odraslih, a osobama s respiratornim simptomima preporučuje se izbjegavanje posjeta dojenčadi. Isto tako, preporučuje se raznovrsna prehrana s dovoljnim unosom vitamina, kretanje u prirodi i provjetravanje prostorija.

- Ako je dijete dobrog općeg stanja, roditelji neka prvo pokušaju pomoći simptomatskim mjerama, a ako je dijete s povišenom temperaturom i/ili kašljem, malaksalo, slabije pije i jede, lošijeg općeg stanja, trebaju se što prije javiti liječniku pedijatru – naglašavaju pedijatri.

Koliko imamo pedijatara?

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Jurica Veronek napomenuo je da Dom zdravlja sada u svom sastavu ima četiri pedijatrijske ordinacije i to u Lepoglavi, Varaždinskim Toplicama, Ludbregu i Varaždinu.

>> FOTO Dom zdravlja u Varaždinu otvorio novu pedijatrijsku ordinaciju

- Uz to, na području županije radi i pet privatnih pedijatrijskih ordinacija koje su ugovorene s HZZO-om, što je ukupno devet pedijatrijskih ordinacija na području Varaždinske županije - dodao je.

Nova pedijatrijska ordinacija Doma zdravlja u Varaždinu u svojoj skrbi ima 1.400 pacijenata.

- Temeljem Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja HZZO-a, broj osiguranika za djelatnosti pedijatrije je propisan na sljedeći način: minimalni broj osiguranih osoba iznosi 715, standardni broj iznosi 950 osiguranika, maksimalni broj osiguranika iznosi 1.190 – napomenuo je Veronek.

Liječnice na specijalizaciji, a radi se i iz mirovine

Naglasio je i da Dom zdravlja na specijalizaciji iz područja pedijatrije ima dvije liječnice, a planira raspisati dodatni natječaj za specijalističko usavršavanje iz pedijatrije za troje liječnika.

- Natječaj za zapošljavanje specijalista pedijatrije Dom zdravlja ima kontinuirano objavljen, no za sada upražnjena radna mjesta popunjavamo sa specijalistima pedijatrije koji rade na nepuno radno vrijeme u mirovini – rekao nam je ravnatelj županijskog Doma zdravlja.