Vlada RH: Cijena benzina će pasti, dizela porasti

| 18.7.2022. u 13:52h | Objavljeno u Aktualno

Netom što je završila telefonska sjednica vlade o novim cijenama naftnih derivata stigla je i objava vlade, ministra gospodarstva Darija Filipovića novim o cijenama koje će vrijediti sljedeća dva tjedna.

Od ponoći osnovni benzin pojeftinjuje, a dizel poskupljuje. Cijene će biti iste na autocestama i izvan njih.

Cijena benzina će pojeftiniti s 13.50 na 13.02 kune, cijena dizela narasti s 13.08 na 13.43 kuna. Izjednačit će se cijene izvan autoceste i na autocesti.

Cijena plavog dizela se zamrzava i u iduća dva tjedna na 9.45 kuna.

- Radi se o cijenama osnovnih goriva dok se najviše maloprodajne cijene za sve naftne derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima tijekom namješavanja, skladištenja ili otpreme utvrđuju slobodno. Također, energetski subjekti i dalje moraju kupcima omogućiti kupnju pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva na svakoj benzinskoj postaji gdje se prodaje pojedini naftni derivat. Trgovačka marža ostaje 65 lipa za benzin i dizel te je i dalje na snazi smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel. Da nije bilo navedenih poteza Vlade, cijena dizela iznosila bi 15,70 kuna, benzina 14,92 kune, a plavog dizela 10,69 kuna - priopćili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.