Vlada fiksirala marže trgovaca i trošarine na gorivo Foto: HRT

Vlada fiksirala marže trgovaca i trošarine na gorivo

HRT | 7.3.2022. u 14:36h | Objavljeno u Aktualno

- Da danas ne donesemo nove uredbe, sutra bi cijena dizelskog goriva iznosila 13,71 kn, a za benzinsko 13,28 kn. Vlada će danas dovesti nove uredbe kojima će se uvesti novi koncept u smislu fiksiranja marži trgovaca naftnim derivatima i snižavanja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo. Cilj nam je osgurati sigurnu i potpunu opskrbu derivatima i smanjiti rast cijena, poručio je Andrej Plenković, prenosi HRT.

Ukupna marža za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo fisira se na 0,75 lipa po litri i 0,50 kuna za plavi dizel. Izmjenama uredbe o trošarinama na rok od 90 dana smanjuju se iznosi trošarina, 40 lipa za benzin i 20 lipa za dizel. 

Premijer je na početku sjednice izvijestio o boravku članova Vlade u Dubaiju, hrvatskom danu na EXPO-u i održanom gospodarskom forumu. 

Bez uredbe cijena benzina bi, prema nekim procjenama, mogla dosegnuti i 14 kuna. Opskrbljivači su poručili da je sadašnje ograničenje cijena goriva neizdrživo. O svojim maržama ne govore. Resorni ministar Tomislav Ćorić prošli je tjedan najavio da će nešto poduzeti. Najavljeno je Ćorićevo obraćanje novinarima kon sjednice. 

- Rat osim na cijene energenata rat utječe i na cijene žitarica i uljarica, a moguće su i nestašice. Naime, Ukrajina i Rusija najveći su svjetski proizvođači i izvoznici. Mnoge zemlje zato zabranjuju izvoz pšenice. U Hrvatskoj nestašica ne bi trebalo biti jer proizvodimo dovoljno za vlastite potrebe, ali i za izvoz - uvjerava ministrica Marija Vučković. Ipak, poskupljenja će biti.