Vlada će spustiti cijenu goriva za 50 lipa po litri

Varaždinske vijesti/HRT | 15.3.2022. u 12:17h | Objavljeno u Aktualno

Osnovni benzin eurosuper 95 od danas se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 13 kuna, što je 82 lipe skuplje nego jučer, osnovni eurodizel poskupio je za 1,40 kuna, dok su dizelska premium goriva skuplja od 15 kuna po litri. Vlada će ovoga tjedna spustiti cijenu goriva za 50 lipa po litri promjenom određenih uredbi, i to već na idućoj sjednici, najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, a objavio je portal HRT-a.

- Dakle, cijene za svaki tjedan od utorka do slijedećeg ponedjeljka određuju se kao prosjek cijena ponedjeljak - petak prošli tjedan. Prošli tjedan nosio je značajan porast cijena na referentnom tržištu i upravo zbog toga došlo je do porasta cijena. Vlada RH će ovo porastu cijena doskočiti promjenom određenih uredbi na sjednici vlade u četvrtak. One se tiču dijela umješavanja biogoriva i tako ćemo omogućiti da našim distributerima cijena prosječno padne do pola kune, rekao je ministar Ćorić.

Nova uredba trebala bi stupiti na snagu idući tjedan. Trenutno je, kako je objasnio, obveza distributera da umiješaju određenu količinu biogoriva u dizel i benzin, a oni koji to ne čine se penaliziraju s obzirom na europske direktive i zelenu politiku.

- S obzirom na doista izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo u dijelu tržišta energenata, odlučili smo ovako reagirati do kraja godine i zapravo ove penale i obveze svesti na najmanju moguću mjeru, rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, tako će formula za izračun cijena goriva "donijeti niže cijene u narednim tjednima i mjesecima", prenosi portal HRT-a.