Više ne trebaju mjeseci za MR-a, anesteziološke i algološke preglede te ultrazvuk i ortopeda

vv | 10.6.2024. u 14:05h | Objavljeno u Aktualno

MR poliklinika ima ugovor o poslovnoj suradnji s Croatia osiguranjem, što omogućava pacijentima s dodanim osiguranjem  jednostavniji  pristup pregledima magnetske rezonance, dok CO pokriva trošak pregleda ovisno o osiguravajućem paketu

U Ulici Tina Ujevića 2 u Varaždinu, odnosno prizemlju stambene zgrade popularno zvane Karington, odnedavno otvorena MR poliklinika, koja pacijentima nudi široku lepezu  usluga, odnosno pregleda, od anestezioloških i algoloških pregleda radi smanjenja boli do ultrazvučnih i ortopedskih, a kao jedina varaždinska poliklinika ima i suvremeni uređaj za magnetsku rezonancu.    

-Magnetska rezonanca (MRI je  napredna, potpuno bezbolna medicinska slikovna pretraga, odnosno  radiološka dijagnostička metoda koja daje detaljan trodimenzionalni prikaz svake strukture i organa unutar tijela. MR uređaj koristi magnetsko polje i radio valove, ne zrači i nema nikakvih nuspojava za pacijente te je iz tog razloga prva metoda izbora kod djece i trudnica. U našoj poliklinici koristi se dijagnostički uređaj iznimne kvalitete - Philips MR 5300, jačine 1,5 Tesla, naglašavaju u MR poliklinici, dodajući da snimanje traje od 15 do 90 minuta, ovisno o segmentima tijela koji se snima, a kod nekih snimanja se koristi kontrastno sredstvo.

MR poliklinika ima ugovor o poslovnoj suradnji s Croatia osiguranjem, a ovo partnerstvo omogućava pacijentima s dodanim osiguranjem kod Croatia osiguranja jednostavniji  pristup pregledima magnetske rezonance u poliklinici, odnosno brži i jednostavniji pristup pregledu magnetske rezonance te manje administracije i papirologije, dok Croatia osiguranje pokriva trošak pregleda ovisno o osiguravajućem paketu.

MR-5300-scaled.jpg

Uz pretrage magnetskom rezonancom, MR poliklinika nudi i predoperacijske anesteziološke preglede onima koji će biti podvrgnut nekoj vrsti anestezije.

- Svrha pregleda je procjena zdravstvene spremnosti za operacijski zahvata, koji je odredio kirurg ili liječnika druge specijalnosti. Riječ je o pregledu u našoj ambulantu tijekom kojeg se utvrđuje perdoperacijski rizik, a obuhvaća uvid u medicinsku dokumentaciju i laboratorijske nalaze, klinički pregled te razgovor da bi se dobio kompletan uvid u psihofizičko stanje, pojašnjavaju u MR poliklinici, napominjući da je prije dolska u ambulantu obaviti određene pretrage.

MR poliklinika ima i Ambulantu za liječenje boli, odnosno algološke preglede. Riječ je o specijalističkim pregledima anesteziologa educiranog za liječenje boli.

-Algologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i liječenjem boli, a ima za cilj poboljšati kvalitetu svakodnevnog života osoba koje pate od akutne ili kronične boli. Vrste boli koje se tretiraju variraju u širokom rasponu od bolova u križima i leđima do reumatskih bolova, od glavobolja do psihosomatskih bolova. Provodi se farmakoterapija muskoskeletne, neuropatske i karcinomske boli. Kod dijelova tijela gdje je to moguće, pod kontrolom ultrazvuka, u sterilnim uvjetima uvodi se tanka igla pod kožu i time se osigurava da će lijek biti isporučen na pravo mjesto (ovisno o uzroku i mjestu boli, dijagnozi i kliničkom pregledu), navode u MR poliklinici, naglašavajući da se bol s određenog bolnog područja smanjuje za 50% i više.