Vindija d.d. obilježila je 40 godina uspješnog razvoja kozarstva i plodonosne suradnje s proizvođačima kozjeg mlijeka. Svečani skupodržan u sjedištu kompanije, okupio je partnere, djelatnike i kooperante, a događaju su prisustvovali predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač ikoordinator Sektora za otkup mlijeka Vindije Krunoslav Ladić, zajedno s djelatnicima Sektora za otkup mlijeka i TSH Blagodar.U znak priznanja za izvrsnost, dodijeljene su nagrade za 10 najuspješnijih proizvođača koji su tijekom 2024. godine isporučili više od 100.000 litara najkvalitetnijeg kozjeg mlijeka, čime su dodatno potvrdili ključnu ulogu kooperanata u Vindijinom uspjehu.
- Četiri desetljeća kozarstva u Vindiji potvrda su vizije i predanosti kako naših djelatnika, tako i svih kooperanata-proizvođača s kojima surađujemo. Kao lider prehrambene industrije, posvećeni smo osnaživanju domaće proizvodnje kroz povećanje otkupa kozjeg mlijeka, unaprjeđenje partnerskih odnosa s proizvođačima te zajedničko lobiranje za projekte ključne za održivost i razvoj ovog sektora. Uz primjenu najnovijih tehnologija, povećanje samodostatnosti i značajno unaprjeđenje ekoloških standarda, optimistično gledamo na budućnost. Vjerujemo da će znanje, inovacije i suradnja osigurati dugoročnu otpornost i konkurentnost. Vindija će i dalje ulagati u kozarstvo, jačati ovu važnu granu hrvatskog mljekarstva i ostati predvodnik u razvoju najkvalitetnijih prehrambenih rješenja - izjavio je Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije.
Priča o kozarstvu u Vindiji započela je davne 1984. godine vizionarskom odlukom tadašnjeg generalnog direktora Dragutina Drka, koji je prepoznao potencijal kozarske proizvodnje na području Varaždinske i Međimurske županije. Vindija je tada krenula sa suradnjom s tri proizvođača i stadom od samo 60 koza alpske pasmine, dok danas surađuje s brojnim proizvođačimana području Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.
Ovom prilikom uručena su priznanja za 10 proizvođača koji su tijekom 2024. godine isporučili više od 100.000 litara najkvalitetnijeg kozjeg mlijeka, a među nagrađenima su: Matija Poljan (Turčin), Valentino Cmrk (Breznički Hum), Tomislav Zlatar (Mali Bukovec), Ervin Živko (Trnovec Bartolovečki), Denis Petermanec (Mursko Središće), OPG Matija Balaž (Mursko Središće), Luka Vukoić, OPG Alpina Agro (Orehovec), Damir Matijašec (Ludbreg), Domagoj Zlatar, obrt Zlatni kompas (Gola), Marina Marciuš- Eko Farma Marciuš (Nedelišće).
- Održiva i kvalitetna proizvodnja kozjeg mlijeka rezultat je predanog rada svih naših kooperanata i stručne podrške djelatnika iz Sektora za otkup mlijeka. Njihova zadaća obuhvaća organizaciju otkupa mlijeka, kontrolu kvalitete, pružanje stručne podrške proizvođačima te opskrbu stočnom hranom i drugim repromaterijalima. Upravo ta posvećenost svakom dijelu procesa ključna je za postizanje izvrsnosti naših proizvoda. Posebno me raduje što su proizvodi od kozjeg mlijeka Vindije prepoznati ne samo na domaćem, već i na međunarodnom tržištu, što je priznanje trudu i kvaliteti svih uključenih - rekao je Krunoslav Ladić, koordinator Sektora za otkup mlijeka Vindije.
Danas Vindija sudjeluje s udjelom odgotovo90% u ukupno otkupljenim količinama kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, a njezini proizvodi od kozjeg mlijeka prepoznati su i nagrađeni na svjetskim ocjenjivanjima. Među istaknutim proizvodima su:RiservaCaprodur, ekstra tvrdi kozji sir (Superior Taste Award, Bruxelles),‘z bregov kozje mlijeko (DLG, Njemačka – srebro; AGRA, Gornja Radgona – šampion), Caprodur tvrdi kozji sir (DLG, Njemačka – srebro; World CheeseAwards, Portugal – bronca; AGRA, Gornja Radgona – velika zlatna medalja).
Vindija aktivno sudjeluje u lobiranju za projekte ključne za razvoj kozarstva u Hrvatskoj, a zahvaljujući ovim naporima, Ministarstvo poljoprivrede uvrstilo je kozarsku proizvodnju u Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine. Prepoznajući veliki interes proizvođača, Vindija pruža kontinuiranu podršku programima obnove i unaprjeđenja proizvodnog potencijala, potičući daljnji razvoj i jačanje ove važne grane mljekarstva. Vindija i u budućnosti ostaje predana razvoju kozarstva kroz povećanje otkupa mlijeka, jačanje suradnje s proizvođačima te lobiranje za projekte ključne za održivost i dugoročnu otpornost sektora.