Nenad Bakić Foto: Krešimir Đurić

VIDEO: Nenad Bakić na "Dobar dan Hrvatska": Godinama se glodalo meso s kosti Varteksa

| 23.1.2019. u 14:48h | Objavljeno u Aktualno

- Varteks je propadao i kada se činilo da ne propada. Tada je imao još puno mesa na kosti i bio je glodan dugo, dugo vremena. Varteks je u 18 godina, prije nego što sam ja ušao u njega, izgubio 800 milijuna kuna, svake godine je gubio iz godine u godinu u godinu. Ljudi se možda ne sjećaju, ali je od 2001. do 2003. kao izvršni direktor tvrtke bio čak i Boro Škegro, naš poznati ministar financija, veliki mag koji je također tamo otišao i nije uspio napraviti ništa - započeo je svoje misli na jučerašnjem gostovanju na HRT-ovoj emisiji "Dobar dan Hrvatska", Nenad Bakić, predsjednik uprave Varteksa, o razlozima i trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi varaždinska tekstilna tvrtka, a isto tako je napomenuo da su neke prijašnje uprave upropastile tvornicu namjernim lošim poslovanjem i koruptivnim akcijama.

- Mi ćemo sada otpisati materijal koji smo našli u tvrtci, a koji je u Varteksu kupljen. Primjerice, našli smo gumbe koje je netko kupio prije 20 godina, znači zašto je netko prije 20 godina morao kupiti gumbe za 20 godina unaprijed. Kako je netko ušao u dogovor da se prvo u najam da, a kasnije izgubi, robna kuća na glavnom zagrebačkom trgu. Koliko je nekretnina na taj način izgubljeno? Ta vam je kost sada bila oglodana do samog kraja - naglasio je Bakić.

Bakić, koji je postao glavni dioničar Varteksa tijekom njegove dokapitalizacije početkom 2018. godine je također naglasio da se neugodno iznenadio kada je uvidio da je tvrtka u još većim dugovima, nego su izvještaji uprave to sugerirali prije dokapitalizacije.
 
- Ja sam naivno, naravno vjerujući izvještajima uprave, ušao u dokapitalzaciju firme i našao sam se u izrazito neugodnoj situaciji jer se ispostavilo da novca fali puno više. Tako da sam zadnjih sedam do osam mjeseci posuđivao novce da bi se plaće isplaćivale i dalje na vrijeme, posudio sam tvrtci beskamatno još 30 milijuna kuna. Zapravo je situacija tako ozbiljna, da sam preuzeo upravljanjem kompanije - rekao je Bakić, ali je isto tako naglasio da tvrtka prvi puta nakon 50 godina ima šanse za obrat i uspjeh u svom poslovanju.
Video sadržaj