VIDEO Biskup Radoš: "Društvo se umorilo, teško diše... Neka nam Uskrs donese radost" Foto: Ilustracija/Varaždinska biskupija

VIDEO Biskup Radoš: "Društvo se umorilo, teško diše... Neka nam Uskrs donese radost"

VV | 2.4.2021. u 20:33h | Objavljeno u Aktualno

- Valovi zaraze nižu se jedan za drugim: prvi nas je zatvorio, drugi je odnio mnogo života, a treći uzima preostale zalihe strpljenja. Svaki dan sustižu nas vijestio o broju zaraženih i preminulih. Nadamo se prekidu lanca zaraze. Sramežljivo se budi nada da se nazire kraj, ali čim se pojavi, proguta ju iluzija. I kao učenici u Emausu razočarani govorimo: a mi smo senadali! Brojevi nisu samo brojevi. Svaki broj nosi ime našeg ukućana, prijatelja, susjeda, kolege s posla, sugrađanina; krije lica naše braće isestara čiji odlazak ostavlja tugu i prazninu. Loše udarne vijesti jačaju napetost, produbljujuzabrinutost... a zbunjuju nas i neki od naših. Gladni smo "dobrih vijesti" koje hrane istinom, sigurnošću, slobodom, pouzdanjem – ne obmanom, iluzijom, napetošću, zabrinutošću. Trebamo "dobru vijest" koja nije kratkoga daha, nego "diše iz dubine", unosi sklad i donosi mir. Željni smo čuti vijest koja navješta radost i nadu. Uskrs je slavlje "dobre vijesti" - navodi u uskrsnoj poruci varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

Nastavlja kako se iz dubine zemlje čuje disanje koje pokreće zemlju.

- Probudio se Onaj koji u "utrobi zemlje spava". Budi ga toplina Božje ljubavi koja se "poigrava s hladnim grobom" i pretvara ga u "toplu kolijevku života". On nosi "dobru, radosnu vijest" – poruku života! Sin Božji ustao je iz hladne zemlje – uskrsnuo je od mrtvih! Nije iluzija, nije lažna nada, nego najdraža istina, tajna vjere. Pronašao je ključ kojim otvara vrata što vode iz smrti u život i njime otključava grob u koji smrt zatvara ljude. Uzima križ, na kojem je bio prikovan i njime otključava što je zaključano: Cenaculum, Petra, Tomu, Mariju Magdalenu... Sve to čini iznutra – ulazeći u sobu, u nutrinu, u dušu; otvara iznutra za novi početak, za novi hod, novi život... Danas se ponovno zatvaraju granice država, zatvaranje prijeti mnogim školama i ustanovama. Ljudi se povlače u sebe, zatvaraju se. Svako stanje, pa i stanje zatvorenosti, prikladno je za Isusov ulazak u kuću, među ljude – Isus ulazi kroz zatvorena vrata. Ozračje zatvorenosti izazovno je stanje za Uskrsloga – spreman je proći kroz ljudsku zatvorenost – materijalnu, duhovnu – i donijeti mir, darovati slobodu, unijeti neočekivanu, nezasluženu, djetinju radost. Dok otvara vrata groba, Uskrs traži gdje sam se zatvorio, koja sam vrata zaključao u strahu od Boga, drugih; želi ući u moju nutrinu. Na različite načine kuca, ulazi, nudi se i daruje novost života koju samo On ima moć dati– da ga prepoznamo. Po iskustvu učenika poučava nas kako ga prepoznati - ističe monsinjor Radoš.

Prepoznaju ga po glasu, nastavlja.

- Riječi Učitelja, natopljene toplinom i ljubavlju, pronalazile su put do srca, do skrivenih i ranjenih kutaka nutrine. Bile su lijek koji smiruje valove nemira i obnavlja nadu i pouzdanje. Njegov glas, koji su dobro poznavali, vraćao im je "dobar glas", izgubljen grijehom, slabošću, lutanjem. Njemu su uzeli dobar glas, a on je dobar glas vratio čovjeku. Zaraza "lošeg glasa" ne staje, dolazi u valovima, a Uskrs iznova nosi Božji glas koji po imenu proziva: "Marijo!“, "Šimune Ivanov!“, "Toma!“ te po njegovom glasu postaju 'nositelji uskrsne radosne vijesti'. I mi žudimo za Božjim glasom, dobrim i radosnim – koji jedini dopire do srži bića i tjera da ga prenesemopo svojoj zemlji – da se svijet zarazi radosnom, dobrom vijesti .Prepoznaju ga po ranama. Isus prepoznaje rane mnogih: rane supružnika, ljudskih odnosa, ranu rastakanja obitelji, rane bolesti, tjeskobe, straha, neurednog života... Na svome tijelu prihvatio je rane duše i tijela. Kristove rane su njegova "osobna karta", one su zrakenade. Krista prepoznajemo po ranama na tijelu Crkve, po ranama potresa i pandemije, u ranama braće i sestara, u osobnim ranama. Mjesto slabosti i nemoći Isus može pretočitiu "izvor snage".

- Prepoznaju ga po lomljenju kruha. Lijep je običaj da o Uskrsu blagujemo blagoslovljeno jelo. Uskrsno otajstvo u sebi čuva dragocjenu nit zajedničkoga svetog blagovanja – od Večere koju pažljivo priprema, u kojoj daje sebe, preko doručka na obali jezera, komadića ribe u Cenaculumu, sve do prepoznavanja u Emausu. On se lomi, daje, dijeli i hrani učenike. Želim da ga prepoznate u svojim Crkvama gdje sebe za nas lomi. Bit će i za vašim obiteljskim stolom – prepoznajte ga i dijelite. Prepoznaju ga u pažnji. Uskrsli Gospodin pojavljuje se u zoru na obali. Pažljivo prati učenike dok su na moru opterećeni svojim poslom. Toplinom rađa novo jutro učenika. Nježnošću majke obraća im se "dječice“ i žarom ljubavi "pripravlja žeravicu" i zagrijava dušu za novo rađanje poziva. Prepoznaju ga u novome Dahu. Isusa prepoznaju u Dahu čija snaga vraća svježinu učenicima, ostalima bez daha. I danas mnogi gube dah u životnoj utrci, bolesni traže pomoć respiratora, poslodavci su na "izdahu" bez mogućnosti rada, zarade i plaćanja radnika koji strepe za svoje obitelji, djeca i starci traže blizinu disanja svojih najbližih...

- Cijelo društvo se umorilo, teško diše i žudi za novim disanjem. Uskrsli želi sa svakim nanovo prodisati. Braćo i sestre, Gospodin hodi našim stazama. Daje nam se prepoznati po ovim i sličnim znakovima. On zna gdje se treba pokazati. Gdje se život umorio, gotovo stao.Neka vam otvori oko vjere i ljubavi da ga prepoznate. Neka vam u dušu ulije radost. Samo ispunjeni radošću možemo navijestiti da je Krist živ, da je radost života. Sretan Uskrs! - čestitao je svim vjernicima varaždinski biskup.

Video sadržaj