VIDEO Prvi cijepljeni: Sad je bitno da se nas čim više cijepi da možemo slobodno živjeti

VV | 27.12.2020. u 14:47h | Objavljeno u Aktualno

Danas je započelo cijepljenje u Varaždinskoj županiji, a prva cjepiva primilo je petero korisnika  Doma za starije i nemoćne osobe  u Zavojnoj ulici u Varaždinu. Prvi cijepljeni je Panteleimon Proskura (89), potomak rusko-hrvatskih roditelja koji je za radnog vijeka radio kao vojni liječnik u varaždinskoj vojarni.

- Osjećam se dobro, normalno, kao i prije cijepljenja. Mislim, nije mi to prva injekcija - rekao je odmah nakon cijepljenja.

- Vidjeli smo svijetlo na kraju tunela. Moramo iskoristiti to svijetlo da se cijepimo svi radi sebe i radi svojih najbližij kao i onih kojim dolazimo u kontakt. Struka je rekla svoje da ako bude 70 posto cijepljeno bit će OK i bit će spriječeno širenje epidemije. U ovoj situaciji je najbitnije da se epidemija zaustavi da bi se normalno počelo živjeti. Samo zdrav čovjek može da radi i da sve napravi da bude za boljitak svih nas. Treba se raditi kako struka i nauka kaže. Već sad se vidi da je broj oboljelih počeo opadati i ta krivulja će doći na svoje mjesto. Sad je bitno da se nas čim više cijepi da možemo normalno i slobodno živjeti -  rekao je Proskura.

Početak cijepljenja komentirao je i župan Radimir Čačić.

- Svi građani Varaždinske županije su sasvim sigurno sa zadovoljstvom, veseljem i oduševljenjem dočekali ovaj dan, koji je došao iznenađujuće brzo. Nitko nije pretpostavljao da će cjepivo biti potvrđeno i da ćemo i prije Nove godine početi s cijepljenjem. Bez obzira na mali broj cjepiva koja su stigla sada, 525, to je u ovom domu, gdje je predviđeno cijepljenje 200 ljudi od ukupno 340, ipak ogroman broj. Svi smo svjesni da to daje jednu ogromnu sigurnost svim sugrađanima koji su se u ovom trenutku odlučili za cijepljenje, a najveći broj drugih nadamo se da će biti u relativno kratkom roku - rekao je Čačić.

O cijepljenju u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin govorila je i ravnateljica doma Vesna Vidović Oreški.

- Nakon ovih 200 korisnika koje ćemo cijepiti dozama koje smo sada dobili, u drugoj grupi cijepit ćemo i druge korisnike, one koji su trenutno u samoizolaciji ili su preboljeli Covid. Nadam se da će svi shvatiti važnost cijepljenja i da ćemo na kraju imati dobru procijepljenost. Mi se već deset mjeseci borimo s ovim moćnim, ali nevidljivim neprijateljem. Dugo smo odolijevali, ali krajem listopada Covid je ušao i u našu ustanovu, tako da korisnici praktički već dva mjeseca žive u izolaciji, u svojim sobama, i jako im sve ovo teško pada, kao i njihovim obiteljima i svima nama. Zato na dolazak ovog cjepiva gledamo kao na rješenje i nadamo se da ćemo kroz koji mjesec početi normalno živjeti i raditi, osobito što se tiče druženja i svih aktivnosti po kojima je ovaj dom prepoznatljiv - kazala je ravnateljica.

- Sve će ovo potrajati mjesec, mjesec i pol, jer je potrebna i druga doza cjepiva nakon 21 dana. Uz još sedam dana koliko je potrebno da bi bili sigurni da će ovo Pfizerovo cjepivo početi djelovati s 95-postotnom učinkovitošću. Tada će biti moguće dati priliku tim korisnicima da ponovno vide svoje najbliže - dodao je Čačić.

U prvom će se valu cijepljenja cijepiti 525 osoba, 25 u hitnoj pomoći, 30 u OB Varaždinu, 200 u Domu za starije u Varaždinu, a preostala cjepiva su za pripadnike domova diljem županije.