Predrag Štromar Foto: HRT 4

VIDEO Predrag Štromar u Saboru: Milijarde plaćali za brodogradilišta, a Varteks?

VV/MN | 2.9.2020. u 18:34h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnici vratili su se na posao i u iduća dva tjedna raspravljati će na izvanrednoj sjednici pod strogim epidemiološkim mjerama. Izvanrednu sjednicu zatražila je vlada kako bi se što prije donio zakon o obnovi Zagreba. No s obzirom na situaciju i pad BDP-a za drugo tromjesečje 2020. godine kada je Hrvatska bila pod strogim epidemiološkim mjerama tijekm koronakrize, sigurno će se na idućoj sjednici morati donijeti neke ekonomske mjere da se spriječi ili barem ublaži nova ekonomska kriza koja prijeti Hrvatskoj. Na tu temu se nadovezao i Predrag Štromar, zastupnik iz redova HNS-a koji je tako uzeo primjer domaće tekstilne industrije Varteks koja je ove godine okrenula novi list i pokazala prve znakove oporavka, da nije došla korona koja je sve to praktički poništila i sigurno ih očekuju nova teška vremena. Prenosimo u cijelosti što je iznio zastupnik Štromar danas za podijem u Hrvatskoj sabornici.

"Ne moram puno govoriti o posljedicama koje je na gospodarstvo ostavila pandemija COVID jer to svi znamo. Međutim, namjera mi je upozoriti kako bi posljedice mogle biti dalekosežnije ukoliko se ne poduzmu određeni koraci da bi se sačuvala radna mjesta.

Konkretan primjer je Varteks, varaždinska tvrtka čija je transformacija iz tekstilne u modnu industriju u zadnje dvije godine polučila odlične rezultate. Promijenili su dizajn, ali i kvalitetu tkanina, a novi koncept kolekcije plasiran je kroz proširenje maloprodajne mreže, u 2019. godini otvoreno je 7 novih dućana. Otvoren je i webshop koji radi izuzetno velikih 10% prodaje. Instaliran je Modabus koji obilazi manje gradove i mjesta kako bi moda bila prisutna kod svih građana.

Rezultat u 2019. godini u prodaji vlastitog branda je više nego zadovoljavajući rast od 55%.

Ovu godinu Varteks je nastavio s restrukturiranjem i rezultati do 19.3.2020. su bili s rastom od 37% .

Međutim, onda se dogodila pandemija i sve je stalo.

Od trenutka zatvaranja dućana Varteksova maloprodaje je stala. Dućani su bili zatvoreni i nakon Uskrsa tj. u dijelu godine kada Varteks ostvaruje najveće prodaje odijela za vjenčanja, krizme, prve pričesti i mature. Nedostatak prihoda Varteks je nadomjestio proizvodnjom maskice za lice. Prve tjedne proizvodili su isključivo za donacije Civilnoj zaštiti, MUP-u, MORH-u, domovima za nemoćne i svima kojim je su bile potrebne. Iznos donacije bio je u vrijednosti 700.000 kn. Nakon toga proizvodili su maskice za komercijalne svrhe. Zahvaljujući mjeri Vlade RH i isplati minimalne plaće kompanija je preživjela bez otpuštanja ijednog radnika. Srpanj i kolovoz bilježe pad maloprodaje od svega 15% u odnosu na 2019. godinu međutim propuštene prihode od ožujka do lipnja nisu nadoknađeni niti pomoći vlade niti naporima kompanije niti prodajom maskica.

Unatoč krizi uspješno su dogovorili prodaju dijela neaktivne imovine međutim bankama su morali vratiti pola iznosa kapare. Vjerojatno je jedina kompanija koja je od korona krize do sada više novaca vratila HBOR-u nego dobila od HBOR-a. Prodaja sve neaktivne imovine i zatvaranje dugova je u tijeku.

U 2020. godini Varteks je već trebao imati otvorene dućane u Sloveniji Srbiji i nastaviti s povećanjem modnog business.

Šivanje za druge, za primjerice Hugo Boss je također smanjeno na 50% čime Varteks ima višak zaposlenih od barem 200 ljudi. A nama je bitno zadržati svako radno mjesto. I ne samo to, Sjeveru je više od ičega potrebno podići prosjek plaća jer su vrijedni ljudi tamo potplaćeni.

Zašto sve ovo govorim? Pa da bi bilo jasno da nije riječ o tvrtki koja do sad nije ulagala ništa, svi se sjećamo i da je Varteks za razliku od mnogih kojima je kasnije država davala financijske injekcije, uspješno prošao proces predstečajne nagodbe. I da nije bilo pandemije, siguran sam da problema nebi bilo, a taj hrvatski brend bi se dalje razvijao.

Stoga predlažem znatno efikasnije, brže i jednostavno dobivanje mjera kredita za likvidnost HBOR.

Pomoć za financiranje kako bi se spasila radna mjesta.

Da se maskice nabavljaju od isključivo hrvatskih proizvođača, među kojima je i Varteks.

Da se što prije realizira uvrštavanje razvoja Vartekovog kompleksa strateškim projektom, za što je procedura već počela

I za kraj, da se malo više posvetimo hrvatskim brendovima

Sjetimo se milijardi uloženih u brodogradilišta. Varteksu ne treba puno da bude jaka kompanija."

Video sadržaj