VIDEO Ministrica Vučković: Popis svih oštećenih tučom trebao bi se kompletirati do 5. kolovoza Foto: Martin Novosel

VIDEO Ministrica Vučković: Popis svih oštećenih tučom trebao bi se kompletirati do 5. kolovoza

| 6.7.2022. u 18:48h | Objavljeno u Aktualno

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je posjetila Veliki Bukovec gdje se održao radni sastanak predstavnicima Varaždinske županije, te Općina Veliki Bukovec i Mali Bukovec vezano za obaćenu pomoć poljoprivrednim proizvođačima pogođenima elementarnom nepogodom koja je krajem svibnja pogodila ludbreški kraj. 

- Mi smo odmah, čim je to bilo moguće, objavili natječaj iz mjere pet Programa ruralnog razvoja koji se odnosi na financiranje obnove poljoprivrednog potencijala, odnosno na potrebne investicije. U suradnji sa županijama donijeli smo potrebne odluke i akte koji se odnose na financiranje izgubljenog ovogodišnjeg prihoda. Moramo pričekati konačne upise u registre, a programi su pripremljeni te sa županijama redovito održavamo sastanke, tako da želim još jednom poljoprivrednicima i cvjećarima poslati poruku da će sve biti ugovoreno i ispraćeno u najkraćem mogućem roku  - objasnila je ministrica Vučković i objasnila kada bi to konkretno moglo biti. 

- Neki krajnji rok kojeg se ja sjećam za upis svih šteta i za objavu programa indikativne procjene rasporeda po županijama bi bio 5. kolovoza. Mi nastojimo da sve bude brže - zaključila je Vučković.

Ministrica_Vuckovic.jpg

Marija Vučković

Domaćin sastanka bio je Franjo Vrbanić, načelnik općine Veliki Bukovec, koja je najviše stradala od tuče koja je poglavito pogodila cvjećarsku industriju.

- Sastali smo se da konačno riješimo onaj natječaj koji je raspisan te da ne promašimo u proceduri i da ljudima koji su zbilja stradali u ovoj elementarnoj nepogodi koja se dogodila točno danas prije šest tjedana pomognemo da pokrenu natrag svoju proizvodnju koja im je uništena - rekao je Vrbanić te naglasio da su odradili sedam radnih sastanaka oko ove problematike.

Franjo_Vrbanic.jpg

Franjo Vrbanić

Darko Marković, načelnik Malog Bukovca, naglasio je zahvalnost ministrici na pomoći koju će dobiti stradali poljoprivrednici i cvjećari.

- Sreća u nesreći je da je Mali Bukovec nije bio zahvaćen kao što je to bio Veliki Bukovec. Manje je stradalih, ali intenzitet onih koji su stradali je jednaki kao što je to bilo i u Općini Veliki Bukovec. Zahvaljujem se prije svega ministrica koja se stvarno angažirala oko naših općina i što se angažirala za naše ljude koji imaju priliku kompletni suport da se prijave na natječaj oko troškova koje imaju u obnovi svojih proizvodnih kapaciteta - rekao je Marković.

Darko_Markovic.jpg

Darko Marković

Anđelko Stričak je pohvalio suradnju s ministarstvom u cijelom procesu i naglasio važnost pomoći jer je šteta procijenjena na oko 58 milijuna kuna.

- Cilj je da što više možemo pomognemo našim oštećenim proizvođačima cvijeća, a i ostalim proizvodnjama. Osam općina i dva grada je pogodila tuča, a najgore su prošle općine Mali i Veliki Bukovec, a tjedan dana kasnije smo proglasili i elemntarnu nepogodu za općinu Cestica. Šteta je oko 58 milijuna kuna i za sada smo kao županija pomogli plaćanjem troška vještaka da što bolje pripreme dokumentaciju da bi došli do odštete, a isto tako smo platili trošak zbrinjavanja otpada, sve uništene plastike, stakla i najlona te da se odveze što prije na predviđene deponije - rekao je Stričak te naglasio da će na idućoj sjednici županijske skupštine 20. srpnja odluku o potporama male vrijednosti. 

Andelko_Stricak.jpg

Anđelko Stričak

Video sadržaj