VIDEO Grad Varaždin: Najveća dubioza koju smo zatekli vezana je oko ugovora s Arenom Foto: Martin Novosel

VIDEO Grad Varaždin: Najveća dubioza koju smo zatekli vezana je oko ugovora s Arenom

| 10.6.2021. u 12:09h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždin ima kreditnih obveza od 139 milijuna kuna. To je stanje koje smo zatekli i to će biti dokumentirano na web stranicama Grada Varaždina. Sljedeća stvar koju želim istaknuti jest da nam fali novaca za prometne projekte jer smo potrošili sav predviđen iznos za to i treba nam još 2.4 milijuna samo da završimo započete projekte. Rebalansom proračuna moramo pokriti to - rekao je gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj na početku današnje konferencije za medije uz svog zamjenika Miroslava Markovića, ali glavna tema i problem koji su istaknuli danas je financijska obveza prema Max Böglu koji upravlja Arenom Varaždin jer Grad Varaždin nije ispoštovao svoje financijske obveze prema njima.

- Najveća dubioza je koju smo zatekli vezana je upravo stanje oko ugovora JPP-a (javno privatnog partnerstva) s Arenom. Od prošle godine je Grad smanjio iznose zakupnine koju je po ugovoru bio dužan plaćati 3,2 milijuna kuna, a mi smo jednostrano kao Grad smanjili zakupninu na 2 milijuna kuna, a kao razlog smo naveli stanje s covidom, ali nikakav sporazum s privatnim partnerom nije ostvaren. Razgovori su rađeni prema tom smjeru, ali privatni partner nije to smatrao valjani razlog i zaračunavali su nam zatezne kamate - rekao je Marković i naglasio da imamo dug od 12,291,328 kuna prema Areni Varaždin.

- Nije došlo do tužbe, ali smo na neki način ušli u spor s Max Böglom oko toga. Ima dosta stvari, ali analiza koju je za grad napravio Alternativni modeli nabavi vezano za kompletan ugovor pred prvi krug izbora, u kojem je razvidno bilo da nismo imali pravo na izgovor više sile da smanjimo ugovor - naglasio je Marković.

- Mi smo počeli rješavati problem na način da sjednemo s privatnim partnerom i da se dogovirmo za otplatu duga koji će teretiti gradski proračun u sljedećih godinu dana te da se dogovori revizija sporazuma za koju ima osnova, ali treba provesti pregovore s privatnim partnerom - rekao je Marković.

S obziroma na analizu Alternativni modeli nabave u kojem se naglasilo da nisu mogli samoinicijativno smanjiti iznos zakupnine, Grad Varaždin je zadnje dvije rate platio u originalnom umjesto smanjenom iznosu.

- Zanimljivo je da je dogradonačelnik dao nalog da se plaćaju puna zakupnina. Analiza je došla 10. svibnja, a nakon prvog kruga izbora plaćene su dvije pune rate. Nismo trebali ići na nikakve jednostrane odluke - rekao je Marković.

- Nisam mislio da ću trošiti novce na vanjske revizore, ali to ću učiniti da budemo sigurni i mi i prijašnja vlast - zaključio je Bosilj, a ta revizija ugovora s Arenom Varaždinom će se provesti sljedećeg tjedna, a osvrnuo se i na sveukupna zaduženja Grada Varaždina.

- Znao sam da je kreditno zaduženje takvo jer sam znao da smo se zaduživali za 2., 5. i 6. osnovnu školu, za kupnju Kuće Ritz, da smo izdali municipalne obveznice. Sad smo raspisali da se za tih 39 milijuna točno vidi koju godinu tko mora vraćati. Onaj tko će biti na vlasti za 7 godina će imati i po dvadesetak milijuna kuna obveza koje nasljeđujemo od prethodne vlasti. Grad Varaždin je srednje zadužen. Nismo još uvijek prezaduženi, možemo kreditno se zaduživati za neke kapitalne projekte i to ćemo sigurno raditi jer moramo funkcionirati - rekao je gradonačelnik Bosilj.